Två döms för Gävleattack – Tjetjenien pekas ut
Den tjetjenske regimkritikern Tumso Abdurachmanov under förhandlingen i Attunda tingsrätt. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT


Två personer döms till fängelse för den blodiga hammarattacken på den tjetjenska bloggaren Tumsu Abdurachmanov i Gävle förra året. En "blodshämnd" från den tjetjenska talmannen pekas ut som förklaring bakom mordförsöket – och det är tydligt att en penningstark makt ligger bakom, enligt tingsrätten.

Det var den 26 februari förra året som bloggaren Tumsu Abdurachmanov vaknade i sin bostad i Gävle av ett kraftigt slag i huvudet. En man som satt gränsle över honom i sängen angrep honom med en hammare.

Han fick skador i huvudet men lyckades övermanna angriparen genom att trycka in sitt finger i ögat på honom.

– Antingen skulle jag dö eller så skulle jag lyckas övermanna honom, berättade Abdurachmanov i rätten.

Plötsligt satt han själv överst och upptäckte hammaren på golvet och började slå tillbaka.

– Efter några slag med hammaren som träffade honom i huvudet började han prata ryska med mig. Han tilltalade mig med förnamn, sade "Tumsu, snälla slå inte".

I en blodig video som han publicerade i sina kanaler fick han sedan mannen att erkänna att han kommit från Moskva.

Nu dömer Gävle tingsrätt en rysk man i 30-årsåldern för mordförsök och en kvinna för medhjälp till mordförsök. Mannen får tio års fängelse och kvinnan får åtta år. Båda ska dessutom utvisas och förbjudas att återkomma till Sverige.

Välkänd regimkritiker

Enligt domen är det klarlagt att mannen attackerade Abdurachmanov och att kvinnan, som enligt åklagare Per Lindqvist hade inlett en relation med Abdurachmanov i syfte att kunna hjälpa till vid attacken, släppte in angriparen i lägenheten. Hon ska även ha hjälpt till vid planeringen.

Abdurachmanov är en av de mest välkända kritikerna av den tjetjenska regimen. Enligt Säpo som har utrett attacken har han miljoner följare på olika sociala plattformar och är en viktig informell makthavare och opinionsbildare i den ryska delrepubliken.

Och den enda motivbild som finns är den som åklagaren lagt fram, konstaterar tingsrätten – "nämligen Tumsu Abdurakhmanovs kritik mot de styrande i Tjetjenien och den 'blodshämnd' som Magomed Daudov uttalade mot Tumsu Abdurakhmanov".

Det var i mars 2019 som Magomed Daudov, talman i Tjetjeniens parlament, uttalade en "blodshämnd" mot bloggaren efter att denne kritiserat Tjetjeniens förre president Achmat Kadyrov.

Rätten konstaterar även att det framstår som självklart att det ligger en penningstark makt bakom.

Bland annat har det varit möten i Groznyj, Moskva och Italien inför attacken, det har förekommit flera tåg- och flygresor, man har köpt en bil i Litauen som transporterats till Sandviken och det var även en rekognoseringsresa till Gävle innan mordförsöket. Därutöver var det stora kostnader för mannens hotell och fickpengar och han har dessutom erbjudits 60 000 euro som betalning, enligt tingsrätten.

Erkänt misshandel

Abdurachmanovs målsägarebiträde Jens Sjölund säger att hans klient hade önskat högre straff, framför allt för mannen som angrep honom.

– Tumsu tyckte att om han bara skulle få åtta–tio år fanns det risk att det kommer fler (som försöker mörda honom).

TT: Domen innebär alltså inte han nu känner sig trygg och fredad i Sverige?

– Det tror jag inte han gör. Jag tror att han är mer vaksam än tidigare.

Sjölund tycker inte att tingsrätten har beaktat omständigheterna kring attacken tillräckligt gällande strafflängden.

– Man brukar säga att åtta år är standard för mordförsök. Jag tycker inte att två år är tillräcklig höjning över det, utifrån det bakomliggande syftet där främmande stat utför mordförsök på svensk mark för att tysta någon som använder sin yttrandefrihet.

Erkänt misshandel

Mannen som döms har förnekat mordförsök men erkänt grov misshandel. Han har sagt att han endast utdelade ett slag med hammaren men utan avsikt att döda. Enligt mannen sade han upprepade gånger nej till att döda Abdurachmanov, men vågade till slut inte neka sin uppdragsgivare från Tjetjenien, främst en namngiven man som varit häktad i sin frånvaro.

Enligt tingsrätten framstår det dock som "rena bortförklaringar" – att mannen inte lyckades döda Abdurachmanov beror endast på att denne lyckades försvara sig, anser rätten.

De dömda ska även gemensamt betala 140 000 kronor i skadestånd till Tumsu Abdurachmanov.

(Marc Skogelin/TT)

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.

Fakta

Dåd mot regimkritiker

(TT)

Attacken mot Tumsu Abdurachmanov i februari hade föregåtts av minst tolv attacker mot tjetjenska regimkritiker i exil i Europa, flera med dödlig utgång.

Människorättsorganisationer har pekat ut Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov som ansvarig för dåden.

Den 30 januari i år dödades regimkritikern Imran Alijev – med 135 knivhugg – på sitt hotellrum i Lille i Frankrike. Och i augusti i fjol sköts separatisten Zelimchan Changosjvili ihjäl i en park i Berlin mitt på ljusa dagen.