Tusentals säckar plast rensat på Bohuskusten
Hittat i havet och längs med kusten. Foto: Jens Marklund/Ren Kust/TT


Över 30 000 säckar plast – och dessutom en massa annat skräp. Så lyder resultatet av en rejäl städning längs Bohusläns stränder.

– Det kommer med havet – en del metall och glas, många fiskelådor, stora plastdunkar, hela trålar och fiskenät. Förpackningar och plastflaskor, berättar Florina Lachmann som arbetar med projektet Ren Kust.

Tusentals säckar

2006 började resurserna sina och strandstädningen avstannade längs med Bohuskusten. Skräpet från havet fortsatte däremot att strömma in – till mångas förfäran. Projektet Ren Kust tog form och man har sedan 2012 inventerat städbehovet längs med Bohuslän.

Genom åren har en strandstädarkarta skapats, frivilliga och entreprenörer har engagerats för att plocka skräp. I dag drivs projektet av Västkuststiftelsen och samlar en rad kustkommuner som tillsammans försöker få bukt med skräpet.

Organisationen summerar nu resultatet av strandstädningen mellan åren 2015 och 2018: 30 050 säckar med plast och skräp plockats upp. Dessutom lika mycket annat skräp som inte går att samla i säckar.

Över 30 000 säckar plast och dessutom en massa annat skräp. Så lyder resultatet av en rejäl städning längs med Bohusläns stränder. Foto: Cilla Eklund/Ren Kust/TT

Långsiktigt städande

Många har velat hjälpa till. Bara i år har nära 4 000 frivilliga insatser gjorts, berättar Florina Lachmann, som själv har plockat en hel del skräp och sett hur plasten faller sönder, finfördelas och sprids i vattnet.

– Jag visste vad jag skulle förvänta mig när jag strandstädade första gången. Men man blir nog upprörd om man inte vet hur det ser ut, säger hon.

– Det är svårt att plocka skräp, ett handarbete.

Målet är att få till en organisation för att hålla liv i en långsiktig städning av kuststräckan. Enligt Ren Kust omfattas fler än 6 000 stränder som löpande behöver "hållas efter". Nu hoppas man på fortsatt statligt stöd.

– 2018 hade vi bidrag för strandstädning, vi väntar på besked om 2019.

(Anna Karolina Eriksson/TT)

Fakta

Skräpet längs med Bohuskusten

(TT)

220 000 kubikmeter per år dumpas i Nordsjön.

8 000 kubikmeter sköljer upp på Bohusläns stränder. Det motsvarar enligt Ren Kust en kubik per timme, dygnet runt, året runt.

Elva kommuner ska städa upp skräpet.

Projektet Ren Kust är ett samarbete mellan Bohusläns tio kustkommuner, Göteborg samt Kungsbacka kommun.

Syftet har varit att inventera städbehovet och bygga en stödorganisation för kommunala och frivilliga insatser.

Ren Kusts strandstädning beviljades år 2015 ett treårigt ekonomiskt stöd på 2 miljoner kronor per år av Havs- och vattenmyndigheten.

Även Västra Götalandsregionen bidrog med medel till projektet – liksom kommunerna.

Nu hoppas man på fortsatt statligt stöd till städinsatser kommande år.

Källor: Ren Kust och Projektrapport Ren och Attraktiv Kust 2015–2018