Över 30 000 säckar plast – och dessutom en massa annat skräp. Så lyder resultatet av en rejäl städning längs Bohusläns stränder.
– Det kommer med havet – en del metall och glas, många fiskelådor, stora plastdunkar, hela trålar och fiskenät. Förpackningar och plastflaskor, berättar Florina Lachmann som arbetar med projektet Ren Kust.
Tusentals säckar
2006 började resurserna sina och strandstädningen avstannade längs med Bohuskusten. Skräpet från havet fortsatte däremot att strömma in – till mångas förfäran. Projektet Ren Kust tog form och man har sedan 2012 inventerat städbehovet längs med Bohuslän.
Genom åren har en strandstädarkarta skapats, frivilliga och entreprenörer har engagerats för att plocka skräp. I dag drivs projektet av Västkuststiftelsen och samlar en rad kustkommuner som tillsammans försöker få bukt med skräpet.
Organisationen summerar nu resultatet av strandstädningen mellan åren 2015 och 2018: 30 050 säckar med plast och skräp plockats upp. Dessutom lika mycket annat skräp som inte går att samla i säckar.
Långsiktigt städande
Många har velat hjälpa till. Bara i år har nära 4 000 frivilliga insatser gjorts, berättar Florina Lachmann, som själv har plockat en hel del skräp och sett hur plasten faller sönder, finfördelas och sprids i vattnet.
– Jag visste vad jag skulle förvänta mig när jag strandstädade första gången. Men man blir nog upprörd om man inte vet hur det ser ut, säger hon.
– Det är svårt att plocka skräp, ett handarbete.
Målet är att få till en organisation för att hålla liv i en långsiktig städning av kuststräckan. Enligt Ren Kust omfattas fler än 6 000 stränder som löpande behöver "hållas efter". Nu hoppas man på fortsatt statligt stöd.
– 2018 hade vi bidrag för strandstädning, vi väntar på besked om 2019.
(Anna Karolina Eriksson/TT)