Trycket på iva fortsätter att minska
Intensivvårdsavdelning på Östra sjukhuset i Göteborg. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT


Antalet covidpatienter på landets intensivvårdsavdelningar fortsätter att sjunka, rapporterar Svenska Dagbladet.

Under förmiddagen på måndagen vårdades totalt 294 med bekräftad covid-19 – den lägsta noteringen sedan i slutet av mars.

Förra måndagen var det antalet 386. Det ger en minskning på 24 procent den senaste veckan. Även antalet patienter som får vanlig sjukhusvård för covid-19 har minskat.

– Vi ser nu för första gången på länge en ganska snabb minskning av patienter både på iva och på sjukhusen, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, till tidningen.

Den högsta noteringen under den så kallade tredje vågen av coronapandemin kom den 20 april, för en knapp månad sedan, då 417 covidpatienter vårdades på iva.

Men än kan landets intensivvårdsavdelningar inte andas ut.

– Det är ett fortsatt högt tryck, och efter de här 14–15 månaderna med pandemi har vi en personalgrupp som har jobbat väldigt hårt. Det finns också uppdämda vårdbehov som behöver hanteras, säger Johanna Sandwall.

(TT)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.