Trots grannarnas protester – Mandelmanns får bygglov för 70 parkeringsplatser


Gustav och Marie Mandelmanns bygglovsansökan väckte ilska bland grannarna på Österlen, men lagom till sommarsäsongens början har kommunen beviljat bygglovet.

Paret Mandelmann har gjort succé på TV4 med sin gård Djupadal i Rörum på Österlen. På sommaren vill så många komma och hälsa på att det blivit problem med trafiken.

– Det är väldigt trångt på landet med små smala grusvägar som inte är dubbelfiliga, sade Marie Mandelmann till Kvällsposten

Därför ansökte paret om lov att bygga ut med en gårdsbutik, ett plank och en parkering för 70 bilar, vilket gjorde grannarna upprörda. Enligt grannar som Ystad Allehanda pratade med sågs planerna som ”provocerande”. En del grannar oroade sig för att trafiken skulle öka och att det skulle bli mer buller och smällande bildörrar.

Många nyfikna besökare innebär trafikkaos vid Mandelmanns gård. Bild: Cecilia Möller/TV4

Men nu har Simrishamn kommun beslutat sig för att godkänna paret Mandelmanns ansökan. De anser att förslaget varken kommer att skada miljö eller kulturvärden i området. De anser inte heller att projektet kommer att ”medföra betydande olägenhet” för grannarna. Bygglovet kan emellertid överklagas.

Marie Mandelmann beskriver den nuvarande sommartrafiken som ”kaosartad” och hon hoppas på att parkeringsplatsen ska minska trafikstockning och ge mer plats att ta sig fram.

– Vår idé kommer inte minska trafiken men underlätta så att det går snabbare och smidigare, sade Marie Mandelmann till Kvällsposten.

Från Mandelmanns Trädgårdas Facebook-sida.

Hon tror dock inte att de kommer att hinna bygga under årets säsong.

Enligt Marie Mandelmann finns det ett allmänt parkeringsproblem på Österlen, som framförallt drabbar näringsidkare. Många av dem är beroende av att kunna ta emot besökare.

– Jag tycker fortfarande att det bästa vore om kommunerna kunde gå in i byarna och hitta en plats för en allmän parkering i utkanten av byn. Sedan får man ställa bilen där och gå. Det hade varit det absolut bästa tycker jag, säger hon.

Från Mandelmanns Trädgårdas Facebook-sida.

Mandelmanns håller just på att spela in en tredje säsong av den populära tv-serien. Det verkar finnas ett stort intresse för parets självhushållande lantbruk.

Om Mandelmanns:

Familjen Mandelmann består av Marie och Gustav och deras fyra barn. Efter flera år boendes på Södermalm i Stockholm tröttnade paret på stadslivet och driver sedan 1996 den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. De har 60 hektar mark och odlar blommor, grönsaker och frukter. De har även djur: lamm, höns, grisar och kor. De drivs sedan några år av egen vind- och solkraft. Tv-serien Mandelmanns började spelas in under våren 2017.

Djupadal gård ligger mellan Simrishamn och Kivik.

Stora skuggor simmar in mot stranden – men vad är det för underliga varelser?

Slav under kommunismen