Tortyr i Kina – Även svenskar utsätts
Falun Gong-utövare i Masanjia arbetsläger tvingas titta på en video som är avsedd att "omskola" dem, den 22 maj 2001. Foto: John Leicester, AP


Redaktörens anmärkning: Epoch Times publicerar nu ett antal artiklar som exponerar den kinesiska regimens användning av tortyr mot olika målgrupper, och kommer även se på de långsiktiga skador detta innebär för offren.

Tre år efter att svenske Peter Dahlin greps av kinesiska myndigheter har nu två kanadensare, ex-diplomaten Michael Kovrig och affärsmannen Michael Spavor, hamnat i en liknande situation i Kina.

Peter Dahlin, medgrundare av China Action, en icke-statlig organisation som arbetat med rättsstöd till människorättsadvokater i Kina, fängslades i Peking i början av januari 2016 och hölls i 23 dagars fångenskap under vilka han utsattes för intensiva förhör.

Baserat på egna erfarenheter tror Dahlin att Michael Kovrig, som även han greps i Peking, sannolikt befinner sig i samma anläggning där han själv satt; ett hemligt fängelse i södra delen av staden. Michael Spavor, som är stationerad i nordöstra Kina, sitter förmodligen i ett annat fängelse.

Enligt Peking häktades de två kanadensarna, liksom Peter Dahlin, efter anklagelser om hot mot nationell säkerhet. Detta inträffade strax efter att Kanada arresterat det kinesiska telekombolaget Huaweis ekonomichef, Meng Wanzhou, efter en utlämningsbegäran från USA i december 2018.

– Kovrig kanske till och med har samma förhörsledare som jag hade, eftersom det inte är så vanligt med utlänningar i de här fängelserna, säger Dahlin till Epoch Times.

Peter Dahlin. Foto: Privat

Han gissar att Kovrigs dagar i häktet består i att ”grillas” i timmar av en förhörs-duo bestående av ”en bra polis – en dålig polis”, i ett rum mittemot hans självmords-madrasserade cell, och att förhören antagligen pågår till sent på natten för att se till att han inte får tillräckligt med sömn.

– När han inte sitter i förhör kommer han att vara i sin cell, övervakad av två vakter. De håller koll på minsta rörelse, som när man vänder sig om i sängen till exempel., säger Dahlin och fortsätter:

– De tunga gardinerna kommer sannolikt att dras för fönstret, så att han förlorar tidsuppfattningen, och lamporna är alltid tända i cellen. Vakterna kommer noggrant att se på om han får duscha, vilket är sällsynt, och när han går på toaletten. Det är obehagligt, men man vänjer sig ganska snabbt ändå.

Kovrig och Spavor tillåts enbart begränsad kontakt med det kanadensiska konsulatet och har nekats juridisk representation.

– Det har även rapporterats att ljuset är tänt i deras celler dag och natt, vilket tillhör tortyrmetoden sömnberövande, säger Farida Deif, chef för Kanadaavdelningen på människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

Kanadensarna Michael Spavor (till vänster) och Michael Kovrig är för närvarande frihetsberövade i Kina. Foto: AP

Dahlin säger att han själv inte bara nekades sömn utan även blev hotad med en livstidsdom.

– Men oavsett hur hemsk den här mentala tortyren än är så har de två kanadensarna det betydligt bättre än de flesta, som inte är utlänningar, som sitter i dessa fängelser, säger Dahlin.

Tortyrmetoder i kinesiska fängelser

Enligt Patrick Poon, Kinaforskare vid Amnesty International i Hongkong, utsätts människor som fängslas i Kina ofta för olika former av tortyr och misshandel.

Poon säger att Amnesty har fått rapporter om fångar som utsätts för misshandel som pågår i timmar, eller som binds fast hårt i smärtsamma positioner på en så kallad ”tigerbänk”.

– Att tvinga in en människa i en sådan position, fastbunden under lång tid, kan medföra att personens lemmar drabbas av olika slags skador, säger han.

Den kinesiska regimen använder många metoder för att sätta tryck på de grupper de riktat in sig på att förfölja, såsom Falun Dafa-utövare, uigur-muslimer och tibetaner med flera, berättar Poon. Ett exempel är de så kallade omskolningscentren, vilka mer liknar ”hjärntvättscenter”, där samvetsfångar utsätts för olika former av övergrepp.

Enligt Deif på HRW använder den kinesiska regimen alla medel som står till dess förfogande "för att tysta alla som inte blint stödjer det kinesiska kommunistpartiet”.

Joel Chipkar, talesman för Falun Dafa Information Centre, säger att enligt rapporter torteras Falun Gong-utövare som fängslas i Kina på många olika sätt, bland annat genom tvångsmatning med psykotropa droger, sexuella övergrepp inklusive upprepade våldtäkter, fastbindning i smärtsamma positioner i dagar, svält, att kläs av nakna och tvingas sitta ute i isande kyla i timmar samt chockning med elektriska batonger.

– I vissa fall dör samvetsfångarna på grund av tortyren, säger han.

Falun Gong, även kallad Falun Dafa, är en andlig meditationsmetod baserad på sanning, godhet och tålamod. Efter att den introducerades i samhället 1992 började, enligt en undersökning gjord av den kinesiska regeringen, mellan 70 miljoner och 100 miljoner människor att utöva metoden. Det stora antalet utövare skrämde det kinesiska kommunistpartiets (KKP) dåvarande ledare Jiang Zemin, som startade en omfattande förföljelse av Falun Dafa-utövare år 1999.

Enligt Chipkar förföljs Falun Gong-utövare för att de vill skydda sin trosfrihet; att fritt få följa sina principer och utöva sin tro. Eftersom KKP är ateistiskt, försöker de tvinga utövarna att ”avsäga sig sin tro”.

En medlem av den kinesiska paramilitära polisen står framför ett pansarfordon i Hotan i Xinjiang-regionen i Kina. Den kinesiska regimen har ökat förtrycket av den etniska gruppen uigurer i regionen. Foto: Greg Baker, AFP, Getty Images

Louisa Greve, chef för yttre angelägenheter på The Uyghur Human Rights Project, listar ett antal tortyrmetoder som används mot fängslade uigurer i Xinjiang-regionen, inklusive misshandel. Hon säger att död till följd av tortyr har inträffat i många fall.

Greve påpekar att det är viktigt att förstå den psykologiska tortyr som den uigur-muslimska minoritetsgruppen tvingas utstå.

– Det är en form av tortyr och en ”andlig skada” att tvinga muslimer att äta fläsk, säger hon och fortsätter:

– Statlig kidnappning av barn och att de behålls för all framtid är också en form av tortyr för barnen, föräldrarna och morföräldrarna.

Rapporter bekräftar tortyr

En rapport från det amerikanska utrikesdepartementet 2017 säger att kinesisk lag förbjuder fysiska övergrepp och misshandel av fångar. Det framgår dock av rapporten att otaliga människor har rapporterat att de torterats i fängelser i Kina.

I rapporten står att ”Medlemmar av den etniska minoritetsgruppen uigurer har rapporterat att de utsatts för systematisk tortyr och annan förnedrande behandling av polistjänstemän och det straffrättsliga systemet. ”Utövare av den andliga Falun Gong-rörelsen rapporterade systematisk tortyr oftare än andra grupper”.

En rapport från Amnesty International 2015, med titeln ”Inget slut i sikte: Tortyr och tvångsbekännelser i Kina”, konstaterar att användningen av tortyr i Kina är fortsatt ohämmad.

Rapporten fastslår också att "Tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning (annan misshandel) länge har varit utbredd i alla situationer där myndigheterna frihetsberövar individer i Kina".

 

Fakta

Peter Dahlin

35-årige Peter Dahlin greps av kinesiska myndigheter den 3 januari 2016 i Peking. Han anklagades för anstiftan till ”opposition mot regeringen” samt för att ha finansierat kriminella aktiviteter. Han frigavs den 25 januari 2016.