loadingEn torr veteåker i Täby. Efter den långvariga torkan ser årets skördar ut att bli 30 procent mindre. Foto: Christine Olsson/TT
En torr veteåker i Täby. Efter den långvariga torkan ser årets skördar ut att bli 30 procent mindre. Foto: Christine Olsson/TT
Inrikes

Torkan kan påverka djurindustrin över lång tid – och landskapet

Epoch Times

Torkan har lett till en akut brist på foder till svenska djur i produktion – allt från fjäderfä till nöt.

Om uppfödare tvingas till masslakt kan det få djupgående konsekvenser för svensk livsmedelsmarknad och natur under flera år framåt, befarar LRF.

Torkan slår hårt mot svenska skördar. När det gäller grödor som till exempel vete, raps och havre beräknas skörden bli omkring 30 procent mindre än i fjol. Gräsvall, som är ett vanligt förekommande foder, skördas i tre omgångar sommaren.

– Den första skörden blev halv. Andraskörden skulle man tagit i andra halvan av juli, men det är ingenting i den eftersom det inte vuxit något sedan man klippte förra gången, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef vid Lantmännen.

Stigande foderpriser

Som följd har foderpriserna skjutit i höjden. Enligt Torbjörn Iwarson, råvaruexpert vid försäkringsbolaget Skandia, ligger normalpriset på hö omkring 40 öre per kilo, medan priset i dagsläget i extrema fall kan ligga så högt som sju kronor.

– För en gård med hundra djur kan det innebära åtskilliga miljoner i förlust, säger han.

Att importera djurfoder är inte ett förstahandsalternativ. Dels är det dyrt att frakta exempelvis hö, eftersom det är så skrymmande, dels förekommer smittor och ogräs i en del länder och man inte vill riskera att dessa får fäste i Sverige. Det alternativ som lantbrukare ställs inför när fodret inte räcker eller blir för dyrt är nödslakt.

Långa slaktköer

Men inte heller det är någon bra lösning. Paul Robertsson, inköpsdirektör vid slakteribolaget KLS Ugglarps, påpekar att väntetiden till slakt normalt så här års är två till tre veckor men nu uppgår till fem månader, eftersom uppfödare strömmat till, måna om att få sina djur slaktade. Ytterst är det efterfrågan på köttet som avgör hur många djur som kan slaktas under en viss tid.

– Vi ökar slakten i den takt som det går att öka försäljningen, säger han.

Även om människor skulle vara villiga att konsumera mer kött för att avhjälpa krisen är det inte heller nödvändigtvis en bra lösning eftersom det i förlängningen leder till att en redan krympande svensk djurhållning skulle decimeras ytterligare, med prisdumpning som en möjlig konsekvens.

– Då slaktar vi ut svensk köttproduktion, inte bara i år, utan även i ett längre perspektiv, säger Åsa Odell, vice ordförande för LRF.

Igenvuxen åkermark

Till skillnad mot ett normalår kan nu djur som inte är tänkta att gå till slakt hamna under kniven.

– De kanske skulle ha blivit slaktade om ett år, eller skulle kanske ha gett en kalv om ett år. Det får både kort- och långsiktiga negativa effekter (att slakta dem tidigare än planerat), säger hon.

Att det föds färre kalvar medför på sikt ett minskande köttbestånd, något som i sin tur kan få konsekvenser för växtligheten, enligt Odell.

– Det gör att mark kommer att växa igen. Hälften av all åkermark i Sverige är bäst lämpad att odla gräs på. Finns djuren inte kvar i tillräcklig utsträckning är det framför allt skogs- och mellanbygd som drabbas, säger hon och tillägger:

– Att hålla landskapet öppet har ett väldigt starkt samband med djurhållning.

(Tomas Lauffs/TT)

Mannen köpte ett hus – visste inte att han fick en hund på köpet

Slav under kommunismen

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingEn torr veteåker i Täby. Efter den långvariga torkan ser årets skördar ut att bli 30 procent mindre. Foto: Christine Olsson/TT
En torr veteåker i Täby. Efter den långvariga torkan ser årets skördar ut att bli 30 procent mindre. Foto: Christine Olsson/TT
Inrikes

Torkan kan påverka djurindustrin över lång tid – och landskapet

Epoch Times

Torkan har lett till en akut brist på foder till svenska djur i produktion – allt från fjäderfä till nöt.

Om uppfödare tvingas till masslakt kan det få djupgående konsekvenser för svensk livsmedelsmarknad och natur under flera år framåt, befarar LRF.

Torkan slår hårt mot svenska skördar. När det gäller grödor som till exempel vete, raps och havre beräknas skörden bli omkring 30 procent mindre än i fjol. Gräsvall, som är ett vanligt förekommande foder, skördas i tre omgångar sommaren.

– Den första skörden blev halv. Andraskörden skulle man tagit i andra halvan av juli, men det är ingenting i den eftersom det inte vuxit något sedan man klippte förra gången, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef vid Lantmännen.

Stigande foderpriser

Som följd har foderpriserna skjutit i höjden. Enligt Torbjörn Iwarson, råvaruexpert vid försäkringsbolaget Skandia, ligger normalpriset på hö omkring 40 öre per kilo, medan priset i dagsläget i extrema fall kan ligga så högt som sju kronor.

– För en gård med hundra djur kan det innebära åtskilliga miljoner i förlust, säger han.

Att importera djurfoder är inte ett förstahandsalternativ. Dels är det dyrt att frakta exempelvis hö, eftersom det är så skrymmande, dels förekommer smittor och ogräs i en del länder och man inte vill riskera att dessa får fäste i Sverige. Det alternativ som lantbrukare ställs inför när fodret inte räcker eller blir för dyrt är nödslakt.

Långa slaktköer

Men inte heller det är någon bra lösning. Paul Robertsson, inköpsdirektör vid slakteribolaget KLS Ugglarps, påpekar att väntetiden till slakt normalt så här års är två till tre veckor men nu uppgår till fem månader, eftersom uppfödare strömmat till, måna om att få sina djur slaktade. Ytterst är det efterfrågan på köttet som avgör hur många djur som kan slaktas under en viss tid.

– Vi ökar slakten i den takt som det går att öka försäljningen, säger han.

Även om människor skulle vara villiga att konsumera mer kött för att avhjälpa krisen är det inte heller nödvändigtvis en bra lösning eftersom det i förlängningen leder till att en redan krympande svensk djurhållning skulle decimeras ytterligare, med prisdumpning som en möjlig konsekvens.

– Då slaktar vi ut svensk köttproduktion, inte bara i år, utan även i ett längre perspektiv, säger Åsa Odell, vice ordförande för LRF.

Igenvuxen åkermark

Till skillnad mot ett normalår kan nu djur som inte är tänkta att gå till slakt hamna under kniven.

– De kanske skulle ha blivit slaktade om ett år, eller skulle kanske ha gett en kalv om ett år. Det får både kort- och långsiktiga negativa effekter (att slakta dem tidigare än planerat), säger hon.

Att det föds färre kalvar medför på sikt ett minskande köttbestånd, något som i sin tur kan få konsekvenser för växtligheten, enligt Odell.

– Det gör att mark kommer att växa igen. Hälften av all åkermark i Sverige är bäst lämpad att odla gräs på. Finns djuren inte kvar i tillräcklig utsträckning är det framför allt skogs- och mellanbygd som drabbas, säger hon och tillägger:

– Att hålla landskapet öppet har ett väldigt starkt samband med djurhållning.

(Tomas Lauffs/TT)

Mannen köpte ett hus – visste inte att han fick en hund på köpet

Slav under kommunismen

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024