Tidigare underrättelsetjänsteman: Det mesta i Hunter Bidens laptop är autentiskt

Barack Obama, Joe Biden och hans son, Hunter Biden, under en basketmatch i Verizon Center i Washington D.C. den 30 januari 2010. Foto: Alexis C. Glenn-Pool/Getty Images


En tidigare CIA-tjänsteman undertecknade ett öppet brev för att försöka misskreditera rapporteringen om Hunter Bidens laptop inför det amerikanska presidentvalet 2020. Nu erkänner han att det mesta i den bärbara datorn är autentiskt.

Douglas Wise är en före detta CIA-tjänsteman och biträdande chef för Defense Intelligence Agency. År 2020 undertecknade han ett öppet brev tillsammans med flera andra, där man hävdade att New York Posts avslöjande om laptoppen hade ”alla de klassiska kännetecknen för en rysk informationsoperation”.

Cirka 50 andra tidigare amerikanska underrättelsetjänstemän, däribland den tidigare CIA-chefen John Brennan och den tidigare chefen för den nationella underrättelsetjänsten James Clapper undertecknade dokumentet.

I söndags medgav emellertid Wise att det mesta av det som hittades i den ökända bärbara datorn var autentiskt. Förra året publicerade New York Times och Washington Post artiklar med liknande erkännanden.

– Alla vi tänkte att en betydande del av innehållet måste vara äkta för att göra vilken som helst rysk desinformation trovärdig, sade Wise till The Australian.

Men han sade till tidningen att han inte ångrar att han skrev under brevet, och tillade att det är ”ingen överraskning” att e-postmeddelandena, som fanns i Hunter Bidens laptop, var autentiska.

– I brevet stod det att det hade kännetecknen av ryskt bedrägeri och vi bör överväga det som en möjlighet. Det sade inte att Hunter Biden var en bra kille, det sade inte att det han gjorde var rätt och det var inte ett rättfärdigande, det var bara ett tillrättavisande brev.

Wise sade också att den tidigare New York-borgmästaren och Trump-advokaten, Rudy Giuliani, ”just hade varit i Ukraina och försökt gräva fram bevis mot Biden och han träffade en känd rysk underrättelsetjänsteman”.

– Ryssar, eller till och med illasinnade konservativa element, kunde ha planterat saker där.

I brevet daterat den 19 oktober 2020 skrev de 51 tidigare tjänstemännen att de ”inte vet om de e-postmeddelanden som president Trumps personliga advokat Rudy Giuliani lämnat till New York Post är autentiska eller inte och att vi inte har några bevis för rysk inblandning”. De sade samtidigt att deras ”erfarenhet gör oss djupt misstänksamma om att den ryska regeringen spelade en viktig roll i det här fallet”.

Tjänstemännen förklarade sedan att ”en sådan operation skulle vara förenlig med några av de viktigaste metoder som Ryssland har använt i sin nu fleråriga operation för att störa vår demokrati – hackning (via cyberoperation) och dumpning av korrekt information eller spridning av felaktig information”.

Wise förklarar i ett inlägg på Twitter vad han menar, då han skriver: ”För att desinformation ska vara trovärdig måste den blandas med verklig information.”

Andra som undertecknade brevet är bland annat den tidigare försvarsministern Leon Panetta och CIA:s stabschef, Jeremy Bash.

Nyhetsmedier refererade flitigt till brevet inför det amerikanska presidentvalet i november 2020 mellan tidigare presidenten Donald Trump och Joe Biden.

Innan deras andra tv-debatt berättade en tidigare affärskollega till Hunter Biden, Tony Bobulinski, för nyhetsmedier att det material som hittades i Hunter Bidens laptop var autentiskt, och bekräftade ett numera ökänt e-postmeddelande om att Joe Biden var ”the big guy”, samtidigt som han hänvisade till en påstådd utbetalning till Joe Biden i en affär med ett kinesiskt energikonglomerat.

Biden använde brevet för att avleda kritiken mot sonens affärer under den andra tv-debatten. Ungefär vid samma tidpunkt försökte de sociala medieplattformarna Twitter och Facebook också att undertrycka New York Posts första artikel om Hunter Bidens laptop, och Twitter låste tidningens konto i mer än två veckor.

Två år efter att nyheten om den bärbara datorn publicerades visade en undersökning att 79 procent av de personer som följt rapporteringen om Hunter Bidens laptop sade att en ”sanningsenlig” mediebevakning av nyheten skulle ha förändrat utgången av presidentvalet 2020.

I september förra året visade en opinionsundersökning från Rasmussen Reports att 63 procent av potentiella amerikanska väljare anser att nyheten om Hunter Bidens bärbara dator är viktig.

Wise kommentarer till The Australian sker efter att de nyligen publicerade ”Twitterfilerna” avslöjar att FBI utövade påtryckningar mot Twitter för att undertrycka New York Posts artikel om Hunter Bidens laptop.

Förra veckan inledde övervakningskommittén i representanthuset, som leds av republikaner, en utredning av familjen Bidens affärer och begärde rapporter om misstänkt verksamhet om Bidens ekonomiska transaktioner från USA:s finansdepartement.

Republikanerna vill också ta reda på om Hunter Biden har kopplingar till hemligstämplade dokument som enligt Vita husets advokater hittades på presidenten Bidens gamla kontor och i hans hem i Delaware de senaste veckorna.

Enligt New York Post-journalisten Miranda Devine ägdes Joe Bidens hus, där de hemligstämplade dokumenten hittades, av Hunter Biden.

”2018 hävdade Hunter Biden att han hyrde huset där Joe Biden förvarade hemligstämplade dokument tillsammans med sin Corvette i garaget”, skriver hon i ett inlägg på Twitter tillsammans med en bild på kontraktet.

Devine har skrivit boken ”Laptop from Hell”, där hon tar upp om Hunter Bidens bärbara dator och dess innehåll, bland annat om hans tvivelaktiga affärer med Ukraina, Ryssland och Kina.