Tia Jumbe: 3 dofter som balanserar hälsan under våren
Författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist


Känner du dig trög, tung och trött? Kanske känner du av astma och allergi? Här är 3 dofter som kan hjälpa!

Att inhalera en arom är ett blixtsnabbt sätt att påverka hälsa och välmående. Doftmolekyler sprider sig på några ögonblick till luktloben och sedan vidare upp till hjärnan. Där påverkas det limbiska systemet, som har stor inverkan på våra känslor och instinkter. Även de båda körtlarna hypothalamus och hypofysen påverkas, som styr stora delar av kroppens nerv- och hormonsystem.

En del av molekylerna letar sig också ner i lungorna och via dem ut i blodomloppet, som sedan sprider doftmolekylerna till kroppens celler, där de påverkar beroende på den sammansättning doftmolekylen har.

Generellt kan man säga att oljor utvunna ur trä balanserar under våren, liksom oljor som utvinns från kryddor. 

Det är alltså en god idé att inkludera terapeutiska dofter i sin vardag och självhealing, och helst, förstås, i form av eteriska oljor.

Eteriska oljor

Eteriska oljor är högkoncentrerade oljor som varsamt destillerats eller pressats fram ur blommor, blad, frukter, bark och liknande. Varje olja har en unik kemisk sammansättning med en unik terapeutisk effekt.

Under våren tenderar vi att känna oss tunga och tröga i kropp och sinne. Slembildningen ökar i kroppen och vi kan känna av både astma och allergi. Det här kan du balansera genom kost och livsstil. Men du kan också ta hjälp av de fantastiskt effektiva och kraftfulla eteriska oljorna.

Generellt kan man säga att oljor utvunna ur trä balanserar under våren, liksom oljor som utvinns från kryddor. Här nedan är några olika oljor som du kan prova.

Tre oljor som balanserar under våren

1. Sweet Basil

Sweet Basil är en eterisk olja som är särskilt bra på våren. Motverkar astma, ökad slembildning och nedstämdhet.

Använd 2-3 droppar.

2. Kamfer

Camfer löser upp alla slags blockeringar. Motverkar negativitet, tyngd och huvudvärk.

Använd 2 droppar.

3. Cypress

Cypress förbättrar blodcirkulationen och minskar svettning. Motverkar celluliter.

Använd 2 droppar.
 

Som du ser är det inte särskilt mycket du behöver av de koncentrerade oljorna. Om du inte har någon aromaterapilampa kan du helt enkelt droppa ett par droppar i ett glas eller i en keramikmugg och hälla kokande vatten på, då sprids aromen med ångan. Du kan också blanda med en neutral olja som exempelvis mandelolja och massera in i huden.


Varmt lycka till,

Tia <3

Tia Jumbe. Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi ger våra läsare ett bredare perspektiv av vad som verkligen pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.