Registreringen av romer kommer nu att stå polisen dyrt. Alla som registrerades har rätt till 35 000 kronor var i ersättning. JK-beslutet beskrivs som historiskt.
Mer än 4 600 personer har rätt till ersättning och totalt kan kostnaden för polisen därmed uppgå till mer än 160 miljoner kronor.
– Detta är naturligtvis ett glädjande beslut, säger Fred Taikon, en av de registrerade.
Skånepolisen kallade det för "kringresanderegistret". Där samlades 2011-2013 uppgifter om 4 673 personer - släktskapsförhållanden, adresser och personnummer. Några var bebisar, andra redan avlidna, men flertalet hade det gemensamt att de var romer eller gifta med romer.
Etnisk diskriminering
Två domstolar har slagit fast att de utsattes för etnisk diskriminering och nu har därför justitiekanslern (JK) kommit fram till att ersättningen till dem ska höjas från 5 000 till 35 000 kronor. En individuell prövning av etnicitetsfrågan är inte möjlig, resonerar JK
Justitiekansler Anna Skarhed tycker att det är skönt att processen, som varit upprivande för många, nått sitt slut.
– Det här visar att vi inte har en stat som vill människor ont, vare sig man är av det ena eller andra slaget, säger hon till TT.
Det var ett misstag som gjorde att registret såg ut som det gjorde, förklarar hon.
– Det var olyckligt att man inte gallrade det, att det blev så omfattande och att man inte plockade bort dem som inte skulle vara där. Det här visar att vi har en ordning som innebär att gör staten på det sättet så får staten stå ansvarig för det också.
Alla som tror att de kan ha funnits med i registret kan vända sig till justitiekanslern och anmäla detta. Sedan är det polisen som ska betala, har JK beslutat.
Men hur polisen ska hantera kostnaden är inte klarlagt ännu.
– Polismyndigheten kommer att ha en dialog med regeringen i den frågan, säger Stefan Marcopoulos vid polisens nationella mediecenter.
Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders som drivit skadeståndskravet i domstol, kallar beslutet historiskt och anser att det är en upprättelse för alla dem som drabbats.
Ett pilotfall
När organisationen stämde staten för elva personers räkning hade inte det etniska perspektivet prövats. Målet drevs som ett pilotfall.
– Det bakomliggande syftet var förstås att nå den här framgången som vi har gjort i dag, även om vi knappt vågade tro det när vi satte igång med det.
Fred Taikon anser att budskapet från staten har varit dubbelt.
– Regeringen har stora ambitioner att skapa bättre villkor för romerna. Men sedan är det en annan del av staten som gör fel genom att registrera romer på ett dåligt sätt. Det känns väldigt jobbigt.
Nu hoppas han på en nystart i relationen mellan polisen och romerna.
– Vi hoppas ju nu att man tänker sig för och att man visar öppenhet mot romerna. Det måste upprättas en ny dialog mellan romer och polisen.
(TT)