Migrantkrisen vid Turkiets gräns mot Grekland når EU:s hjärta. EU:s gränsbyrå Frontex står beredd att tillföra extrainsatser.
Inrikeskommissionär Ylva Johansson följer utvecklingen tillsammans med EU-kommissionens ordförande.
Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex kan sätta in ytterligare stöd genom sin snabbinsatsstyrka om Grekland så behöver, då minst 15 000 migranter kan komma att ta sig över gränsen från Turkiet.
Sverige har ännu inte blivit ombett att skicka personal, men är redo om så skulle behövas.
— Sverige har ännu inte fått någon förfrågan om att tillföra ytterligare insatser i Grekland, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen och Sveriges representant i Frontex styrelse.
Omfördelning av resurser
Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex har redan beslutat om insatser vid den grekiska gränsen mot Turkiet, skriver AFP. Detta innebär troligen en omfördelning av resurser som redan finns i Grekland under pågående insatsen Poseidon.
"Vi har höjt beredskapen för alla gränser till Turkiet. Vi har redan vidtagit åtgärder för att fördela teknisk utrustning och mer personal till Grekland", säger en talesperson i ett skriftligt uttalande och tillägger att Grekland har begärt extra stöd.
Fem dagar
Frontex har fem dagar på sig att utreda om ytterligare insatser ska sättas in efter en formell förfrågan, till exempel från en snabbinsatsstyrka. Om insatsen beslutas har medlemsländerna fem dagar på sig att sända förstärkning.
Patrik Engström säger att det kan röra sig om analys, informationsinhämtning och ledningsfunktioner, och att dessa inte per automatik behöver befinna sig vid gränsen.
Parallellt pågår en politisk process, där EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis och inrikeskommissionär Ylva Johansson diskuterar den fortsatta utvecklingen, skriver AFP.
De flesta migranterna vid den grekiska gränsen kommer från Syrien, Irak och Afghanistan.
(Grim Berglund/TT)