Användningen av antibiotika i djurhållningen i EU har minskat med drygt 10 procent på två år. Sverige är samtidigt det land som använder minst antibiotika i unionen – för elfte året i rad. Det visar en rapport från den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA.
1986 drev svenska lantbrukare igenom att Sverige som första land i världen införde ett förbud mot antibiotika i tillväxtfrämjande syfte. Sedan dess har svenska bönder samarbetat med veterinärer och myndigheter för att minska behovet av antibiotika i djurhållningen. Ett sådant förbud antogs av EU år 2006.
– Antibiotikaresistens är ett globalt och växande hot mot folkhälsan. Effektivaste sättet att minska överanvändningen av antibiotika i matproduktionen är att stärka djuromsorgen. Friska och glada djur behöver inga mediciner. Det är en insikt som vi svenska lantbrukare länge jobbat utifrån och det är glädjande att se att övriga EU-länder inspireras av vårt arbete, säger Lantbrukarnas riksförbunds (LRF) förbundsordförande Palle Borgström, som också driver en gård i västra Sverige, i ett pressmeddelande.