Svensk polis har deltagit i en omfattande internationell insats mot människohandel, människoexploatering och illegal arbetskraft. Två brottsoffer för människohandel identifierades och ett 20-tal personer uppehölls sig i landet utan giltigt arbetstillstånd.
Insatsen genomfördes mellan den 31 maj och 4 i juni i samtliga polisregioner i landet. Kontroller gjordes vid olika arbetsplatser inom exempelvis byggbranschen, bilverkstad, kropp- och skönhetsvård, restauranger, livsmedel och lantbruk.
– Den här insatsen har bidragit till vårt mål att göra Sverige till en oattraktiv marknad för den organiserade brottslighet som ofta ligger bakom den här typen av brott, säger Bengt Grönlund, Nationella operativa avdelningens (Noa) operativa ledare för insatsen, i ett pressmeddelande.
Under insatsen har polisen samverkat med fler andra myndigheter som Arbetsmiljöverket och Skatteverket. Totalt rapporterades 19 arbetsgivare för brott mot utlänningslagen. Två personer bedömdes vara potentiella brottsoffer för människohandel eller människoexploatering.
– Förutom att många människor blir lurade och försatta i en utsatt situation, är det enorma summor pengar som försvinner ut ur landet. Det undergräver välfärden i Sverige genom att företag inte konkurrerar på lika villkor och att de som följer reglerna riskerar att bli utkonkurrerade, säger Per Englund vid Noa.
Illegalt uppförda bostäder
Göran Andersson, ställföreträdande chef på en gränspolisgrupp i Polisregion Mitt, säger att det också är ”en marknad som göder och föder andra likartade kriminella företeelser och nätverk som smuggling, stöldbrott och illegal vistelse med mera”.
Flera polisregioner uppger att man på flera platser såg tecken på att anställda hade sitt boende på arbetsplatsen. I ett industriområde hittade man illegalt uppförda bostäder.
– En utmaning vi har under den här typen av kontrollerna är att personer inte ser sig som potentiella brottsoffer, men vi ser tecken på att det sker en människoexploatering. Konsekvenserna blir att de utnyttjas av arbetsgivaren och inte får de arbets- och anställningsvillkor som de har rätt till, säger Morgan Beijer, chef för människohandelsgruppen i Polisregion Bergslagen, i pressmeddelandet.
229 gripanden i Europa
Ett 20-tal europeiska länder deltog i den internationella insatsen, som leddes av Nederländerna i samverkan med Europol. Förutom Sverige ingick länder som Danmark, Bulgarien, Rumänien, Storbritannien, Österrike, Tyskland och Frankrike.
Sammanlagt gjordes 229 gripanden runt om i Europa, varav 73 personer som misstänks för människohandel, skriver Europol i ett pressmeddelande. Samtidigt identifierades totalt 630 personer som potentiella brottsoffer för människohandel eller människoexploatering.
Omkring 750 nya brottsutredningar har inletts, varav 150 rör människohandel.
Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!