Svensk präst smugglade asylsökande i resväska – prickas av domkapitlet

En präst prickas av domkapitlet. Foto: Pixabay


En präst i Svenska kyrkan får en erinran av domkapitlet efter att ha smugglat ut en ensamkommande asylsökande man i en resväska från Migrationsverket i Gävle, men hon får fortsätta sin tjänst som präst.

En präst i Svenska kyrkan dömdes förra året av Gävle tingsrätt till villkorlig dom och 50 dagsböter om totalt 20 000 kronor efter att ha smugglat ut en ensamkommande asylsökande man från Afghanistan i en resväska från Migrationsverkets förvar i Gävle. Kvinnan som prästen samarbetade med för att smuggla ut mannen i resväskan har också av tingsrätten blivit dömd för samma brott i målet.

Nu har domkapitlet i Uppsala stift tagit ställning i fallet och beslutat att prästen inte förlorar sin tjänst men i stället får en skriftlig erinran. En sådan erinran är en formell anmärkning från domkapitlet.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!