Elmarknadsfrågorna är komplicerade, vilket i diskussionerna missbrukas av dem som tillhör ”vinnarlaget” i den pågående överprissättningen av elektriciteten. Svenska kunder får ett högre elpris när vi exporterar el, hävdar analytikern Bengt Ekenstierna och ger oss sju viktiga frågeställningar om elförsörjningen.
1) Finns det någon som ansvarar för att vi har en fungerande elmarknad i Sverige?
Svaret är nej – vilket inte bara är förvånande utan även förskräckande. Innan elmarknaden avreglerades 1996 hade kraftbolagen ansvar för elförsörjningen inom de geografiska områden som de hade tilldelats koncession för. Detta ansvar innefattade att elproduktionen var tillräcklig och att det fanns ledningar fram till dem som efterfrågade elen. När vi tog steget in i den avreglerade elmarknaden behölls monopolet vad avsåg elnäten, men att producera och sälja elkraft lämnades över till den så kallade marknaden. Jag är övertygad om att den regeringen, som med stöd av riksdagen fattade dessa beslut, inte förstod vad det skulle innebära. Margaret Thatcher hade etablerat ordet ”marknaden” som det förlösande ordet för att öka effektiviteten i samhället. Det som glömdes bort var huruvida det är möjligt för ett land att verkligen lämna över samhällskritisk infrastruktur till en marknad vars målsättning är att generera avkastning till sina ägare, och vad som händer om detta sker.
Liknande beslut fattades runt om i Europa, dock i många fall med restriktioner för att skydda elsystemet från att hamna utanför nationalstatens kontroll. Så skedde dock inte i Sverige.