Två svärd från vikingatiden har hittats vid en arkeologisk undersökning av ett gravfält utanför Köping.
Utanför Köping i Västmanland finns ett stort gravfält med drygt 100 gravar. Två av dessa dateras till yngre järnåldern – cirka 600–1000 efter Kristus. Det var i den ena gravhögen som arkeologerna hittade de två svärden.
– Vi kunde se handtaget till ett av svärden sticka upp ur marken, direkt under grästorven, säger arkeologen Anton Seiler på Arkeologerna vid Statens historiska museer i ett uttalande.
I gravarna, som är byggda av sten, hittades svärden nedstuckna i marken, något som enligt arkeologerna är ovanligt.
– Man har totalt hittat drygt 20 vikingatida svärd i Västmanland tidigare, att då hitta två exemplar på samma gravfält som vi har gjort, och dessutom orörda i gravarna, är lite av en sensation. Speciellt som att de är placerade på det sätt de är.
Arkeologerna vet inte exakt varför svärden står upprätta. En teori är att det kan ha varit ett sätt att vörda och minnas sina anhöriga genom att man på så vis kunde besöka platsen där svärden finns och röra vid dem, tror Seiler.
– Vi vet inte varför man har gravlagt flera individer senare i högen, om det handlar om släktskap eller om man ville markera någon sorts tillhörighet. Om det är mans- eller kvinnogravar kan förhoppningsvis de osteologiska analyserna ge svar på, säger han.
Utöver de två svärden har man även hittat kremerade ben från människor och djur, en spelpjäs, delar av en kam och björnklor vid gravarna.
Något som enligt arkeologerna är ovanligt är att gravfältet verkar vara anlagt ovanpå en äldre gård.
– Vi har undersökt området i etapper. Under gravfältet kommer det gårdslämningar som är äldre, från bronsålder eller äldre järnålder. Det finns tecken på att man även har ägnat sig åt järnframställning, så det är en väldigt komplex plats, säger arkeologen Fredrik Larsson.
De arkeologiska utgrävningarna längs med E18 i Västmanland har pågått i två år i samband med att motorvägen ska breddas mellan Köping och Västjädra.
De två svärden har nu lämnats in till konservering.
Kontakta journalisten: [email protected]