Svår situation för invånarna i nedstängt Shanghai

Kina: Pandemin

Lokala invånare står i kö för att hämta sin matleverans under covid-19-nedstängningen i Pudong-distriktet i Shanghai, Shanghai, den 15 april. Foto: Liu Jin/AFP via Getty Images


Allt fler vittnesmål kommer nu om den ohållbara situationen i Shanghai. Kinas finansiella centrum har varit nedstängt i flera veckor på grund av covid-19. Invånarna kan inte få tag i mat, och de som smittas sätts i karantän under svåra förhållanden.

Det är oklart om kommunistregimens stränga strategi fungerar. Virusfallen i staden, som har 26 miljoner invånare, hade under sex dagar fram till den 12 april legat på omkring 20 000. Det är fem gånger fler än i slutet av mars när staden stängdes ner. Såväl experter som stadens invånare har hela tiden ifrågasatt de officiella siffrorna.

En sak tycks dock klar: De drakoniska åtgärder som myndigheterna vidtagit i Shanghai – en produkt av regimens hårda inställning till covid-19 – testar nu invånarnas tålamod till det yttersta. Den 11 april hade nedstängningarna börjat lättas något, men minst 15 miljoner människor var fortfarande inlåsta i sina hem.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!