Stulen Van Gogh-tavla värd över 60 miljoner
Verket "Parsonage Garden at Neunen in Spring" stals under natten till måndagen från ett museum i Nederländerna. Foto: Groninger Museum via AP Photo


Van Gogh-tavlan värd miljontals kronor är fortfarande saknad, sedan den stals från ett stängt museum under natten till måndagen. Enligt konstdetektiven Arthur Brand kan det handla om ett professionellt brott.

Den Van Gogh-tavla som under natten till måndagen stals från Springer Laren-museet i Nederländerna är värd ungefär 60 miljoner svenska kronor, skriver The Guardian.

Enligt museets representanter ska inget i säkerheten ha brustit, men trots att larmet gick hann tjuvarna få med sig tavlan och lämna platsen innan polisen hann dit.

Den nederländske konstbrottsutredaren Arthur Brand har i lokal media sagt att brottet verkar vara professionellt utfört.

– I vanliga fall kan de genomföra stölden på två, tre minuter. De är väl förberedda med ett strikt schema och ett stoppur. Efteråt kollar de hur många som är intresserade. Ibland kan verken till och med förstöras, säger han till RTL Neiuws.

Tavlan, som tillhörde Groninger-museet i samma land men som lånats ut tillfälligt, har lagts till på Interpols internationella lista över stulen konst.

Verket, vars namn är "Parsonage Garden at Neunen in Spring", på originalspråk "Lentetuin" som kan översättas till "Vårträdgård", är från Vincent Van Goghs tidiga konstnärsperiod från tiden han bodde i Neunen, vilket innebär att det inte är lika dyrt som verk från senare i hans karriär.

Dock såldes en tavla från Neunenperioden för ungefär 120 miljoner kronor på auktion nyligen.

(TT)