Annika Strandhäll (S) får fortsätta som statsråd. Socialförsäkringsministern har klarat misstroendeförklaringen i riksdagen.
– Det här är ett moderat spel, säger hon efter voteringen.
Annika Strandhäll såg lättad ut när talmannen Andreas Norlén läste upp resultatet direkt efter riksdagens omröstning. 172 ledamöter röstade för misstroendeförklaringen, 113 röstade nej och 59 ledamöter avstod.
Det hade behövts 175 röster för att fälla Strandhäll.
– Det är oerhört olyckligt att Moderaterna använder misstroendevapnet på det här sättet, de borde ha inväntat KU-granskningen, säger Annika Strandhäll.
Moderatledaren Ulf Kristersson uppmanade inför omröstningen riksdagen att rikta misstroende mot socialförsäkringsministern.
– Annika Strandhäll har missbrukat sin ställning som statsråd, sade han på väg in i riksdagen.
Enligt Kristersson avsatte Strandhäll Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler av rent politiska skäl.
– Det är detta det här handlar om, sade Ulf Kristersson inför kammaren.
– En regering kan tillsätta och flytta en myndighetschef, men det måste ske i enlighet med konstitutionella principer.
Pågående granskning
Moderaterna väckte en misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll den 16 maj. Som skäl angavs att det framkommit nya uppgifter under konstitutionsutskottets pågående granskning av Strandhälls och regeringens agerade vid petningen av Ann-Marie Begler.
Moderaterna hävdar att Strandhäll rentav ljugit i KU om skälen till varför Begler med bara några dagars varsel flyttades till en post i regeringskansliet.
– Jag har varit absolut sanningsenlig i KU, det är inget nytt som har framkommit. Jag tror att svenska folket är mycket trött på politiskt spel, säger Annika Strandhäll efter voteringen.
Statsminister Stefan Löfven (S) är kritisk till att Ulf Kristersson drar paralleller med "andra EU-länder" när det gäller politisk styrning av myndigheter. Polen och Ungern har fått kritik av EU för det.
– Det är ju så ohederligt att dra paralleller till de här länderna, han sjunker allt lägre tyvärr. Det är klart att en regering ska kunna styra inriktningen på en myndighet, säger Löfven.
Löfven: "Oseriöst!"
Annika Strandhäll såg redan på förhand ut att klara misstroendeomröstningen eftersom Centerpartiet aviserat att de skulle lägga ned sina röster. Det krävdes ett aktivt stöd från C för att den skulle gå igenom.
– De har kallat oss för quislingar, lydparti och benprotes tror jag. Jag tar det inte så allvarligt faktiskt. Jag tycker det är viktigt att höja den retoriska nivån och ha ett vuxet samtal, säger Centerledaren Annie Lööf.
Det krävdes 175 röster för att fälla Annika Strandhäll. De partier (M, KD, SD och L) som har deklarerat att de skulle stödja misstroendeförklaringen mot henne samlar 173 mandat i kammaren.
– Det var ett väldigt förhastat beslut att rikta misstroendeförklaring mot ett statsråd utan att avvakta det faktiska underlag som riksdagens utskott faktiskt arbetar med just nu. Oseriöst! Oseriöst! säger Löfven om Kristerssons agerande.
(TT)