Stort åtal mot kriminellt nätverk – 58 misstänkta och 17 häktade
58 personer som ingår i ett kriminellt nätverk åtalas. Foto: Epoch Times. Arkivbild.


Polisregion Mitt och Åklagarmyndigheten har tillsammans gjort en omfattande förundersökning där flera personer som tillhör ett kriminellt nätverk är misstänkta. Under tisdagen väcktes åtal mot sammanlagt 58 personer.

Polisen skriver på sin hemsida att åtalet rör storskalig försäljning av narkotika och hantering av illegala skjutvapen och sprängmedel. I ärendet finns beslag av över 100 kilo sprängmedel, ett flertal illegala vapen och en stor mängd narkotika.

Upprinnelsen

Den 20 maj stoppades en personbil i Uppsala och föraren misstänktes vara påverkad av narkotika. Vid en efterföljande husrannsakan i en lägenhet i Uppsala hittade polisen ett illegalt skjutvapen, narkotika, sprängmedel, en färdigapterad sprängladdning och en elektronisk fjärrutlösare.

Lägenhetsinnehavaren och flera andra personer greps samma natt, vilket blev starten på en mycket omfattande utredning och spaningsarbete mot ett kriminellt nätverk i Uppsala.

– Utredningen ger exempel på att de metoder och arbetssätt som vi använder oss av har gett resultat. Vi håller ett fortsatt högt tryck mot den grova och organiserade brottsligheten i vår region där det långsiktiga målet är att undanröja de grovt kriminellas förmåga till nya brott, säger Catarina Bowall, chef för utredningssektionen i Uppsala men idag tillförordnad polisområdeschef i Gävleborg, i ett uttalande.

Planerade sprängdåd mot polisen

Under utredningen har flera olika uppgifter, bland annat information från den krypterade telefontjänsten Encrochat, väckt misstankar om att det kriminella nätverket planerat ett sprängdåd riktat mot polisen. Flera personer är misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, ett grovt brott.

Ett flertal illegala vapen, automatvapen och pistoler har tagits i beslag under utredningen. Och flera personer är misstänkta för grova vapenbrott.

– Varje illegalt vapen vi kan få bort från gängmiljön är att anse som ett steg framåt och utgör en tydlig brottsförebyggande åtgärd där vi hindrar framtida grova brott, säger regionpolischef Ulf Johansson.

Omfattande narkotikaförsäljning

Narkotikaförsäljningen tros ha inbringat stora inkomster, och det framgår av bevisningen att nätverket har haft tillgång till stora mängder kontanter.

Förutom de 17 som häktats för grova brott väcks också åtal mot ett stort antal misstänkta köpare av narkotika och flera personer som misstänks för penningtvätt. Majoriteten är sedan tidigare ostraffade.

– Normalt brukar vägen till grov kriminalitet ske i etapper, men här har vi grovt kriminella personer i samröre med sedan tidigare ostraffade unga personer vilka nu misstänks för allvarlig brottslighet, säger Pär Halldén, polisområdeschef i Uppsala.

Det kriminella nätverket misstänks bland annat för att ha smugglat så kallad ”kristall”, en syntetisk drog, från Nederländerna. Narkotikan misstänks sedan ha sålts av nätverkets medlemmar till ett stort antal köpare från samtliga samhällsskikt i Uppsala.

Under utredningen har tre personer delgivits misstanke om synnerligen grovt narkotikabrott. Ytterligare sex personer har delgivits misstanke om grovt narkotikabrott.

– Det dödliga våldet är högt prioriterat och när det gäller skjutningar och sprängningar så är det fortsatta omfattande insatser mot pengar, narkotika, illegala vapen och sprängmedel centralt, säger Ulf Johansson.

Tror du också på den klassiska journalistikens ursprungliga roll att rapportera – utan någon agenda? Prova då Sveriges nya nyhetstidning i en månad för endast 99 kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: