Stormen slår till – broar avstängda
Ett stormfällt träd röjs undan efter att en personbil kört in i det på söndagskvällen. Ingen person skall ha skadats i olyckan. Foto: Johan Nilsson/TT


Nu har blåsten dragit in i de södra delarna av landet. SMHI har utfärdat klass 2-varningar för storm, och tågtrafik, färjor och vägar påverkas. På söndagskvällen stängdes Uddevalla- och Angeredsbron av.

Klass 2-varningen för storm gäller Västra Götaland, Halland, Skåne, Öland och Gotland. Även resten av de södra delarna av landet kommer att få känna på mycket hårda vindar.

En rad tågsträckor som inte är säkrade för fallande träd hade ställts in på förhand. Trots det fick tågen mellan Eksjö och Nässjö ställas in.

– Det är fyra tåg som drabbas när sträckan stängs av dygnet ut. Det har blåst ner flera träd på spåret, förklarar Thomas Johansson, presskommunikatör på Trafikverket.

Nedfallna träd har drabbat många vägar i de södra och västra delarna av landet.

– Det är en del problem med det, men Trafikverket är ute och tar hand om det. Det är mycket att göra men det var vi beredda på, säger Thomas Johansson.

Det finns beredskap för att stänga de stora broarna för vägtrafik. Extra koll hålls på läget för Öresundsbron, Uddevallabron, Älvsborgsbron och Ölandsbron. Av dessa är det bara Uddevallabron som behövt stänga.

Även Angeredsbron har stängts av. Där har ett lastbilssläp vält, och det är enligt räddningstjänsten i nuläget oklart om det går att bärga släpet, då storm råder.

Storm över västkusten

På söndagskvällen registrerar SMHI:s stationer längs västkusten vindstyrkor på 28-30 meter per sekund, alltså storm.

– Det blåser på rätt bra, och vi väntar oss att vinden tilltar och kulminerar någon gång mellan nio och elva ikväll, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Även in över land blåser det rejält, exempelvis blåste det tidigt på söndagskvällen 22 meter per sekund vid Landvetter. Östkusten har också det rejält blåsigt, med 24 meter per sekund på Gotland. Stockholm väntas få vindstyrkor mellan 21 och 24 meter per sekund.

– Blåsten kommer att börja avta långsamt under natten, först i väst. Det dröjer längre innan det avtar över Gotland, det sker först på morgonen, säger Marcus Sjöstedt

Det regnar rejält över Norrlandskusten, regn som faller på kalla vägar och därmed kan skapa halka framåt måndagen. SMHI har därför utfärdat klass 1-varningar för plötslig ishalka över Gävleborg, Västernorrland, Jämtland och Västerbotten.

Varning för lågt vatten

Stormen påverkar också vattenståndet. SMHI har utfärdat varningar för högt vattenstånd från södra Bottenhavet ända upp i Bottenviken. Enligt SMHI:s oceanograf, Josefina Algotsson, pressar vinden upp vattnet så att det stiger rejält i norr. I södra Östersjön och Bälten blir det tvärtom, där sjunker vattenståndet, och SMHI varnar för lågt vattenstånd.

Ovädret hör till samma rejäla lågtryck som den europeiska stormen Ciara. Här har dock stormen inte fått något namn.

(Johanna Cederblad/TT)

Fakta

Inställd trafik

(TT)

Trafikverket har förberett sig inför stormen, och ställer in trafiken på en mängd tågbanor som inte är "trädsäkrade". Först vid 14-tiden på måndagen räknar Trafikverket med att tågen kan börja gå igen på de inställda sträckorna, om inte några träd fallit över rälsen. Stambanorna kommer dock att trafikeras som vanligt, om inget oväntat inträffar.

Trafiken är inställd på följande tågbanor:

Bohusbanan Uddevalla - Strömstad, Kinnekullebanan Håkantorp - Gårdsjö, Viskadalsbanan Herrljunga - Borås samt trafik på sträckan Borås - Varberg, inställd trafik från klockan 12 på söndagen.

Tjustbanan mellan Linköping och Västervik, inställd trafik från klockan 16.00.

Rååbanan Helsingborg - Eslöv, Ystadbanan Malmö - Simrishamn, Västkustbanan Helsingborg - Ängelholm, sträckorna Halmstad - Värnamo samt Jönköping - Nässjö, inställd trafik från klockan 18 på söndagen.

Gotlandstrafiken påverkas av de hårda vindarna under eftermiddagen, och Destination Gotland har gjort förändringar i turlistorna, och också ställt in trafik under kvällen. En rad avgångar berörs, enligt Destination Gotland har passagerarna som berörs underrättats.

Källor: Trafikverket, Destination Gotland