Hettan ska väck med stormvind


Det har sagts tidigare, men nu kanske det verkligen händer. De senaste veckornas sommarhetta är på väg att lämna Sverige. Men den smyger inte ut i tysthet utan lämnar landet med hårda vindar.

Efter det som kan kännas som en oändligt lång och het sommar har det blivit dags för lite vildare väder. Ett lågtryck som rör sig upp över södra Norge för med sig hårda vindar.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar på upp till 23 meter per sekund längs Bohuskusten och i Dalsland.

– Det blir generellt blåsigt i samband med lågtrycket, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Hårda vindbyar väntas längs Bohuskusten och i Dalsland. Arkivbild. Foto: Leif Blom/TT

Struken åskvarning

SMHI hade tidigare utfärdat en klass 1-varning för kraftig åska i östra Svealand, men varningen togs bort under förmiddagen.

– Vi såg att åskaktiviteten hade minskat och att det inte längre rörde sig om kraftig åska. Det kan fortfarande förekomma åska i området, men inte kraftig åska, säger meteorolog Alexandra Ohlsson.

Längs ostkusten i Götaland och södra Svealand blir fredagen fortsatt varm med temperaturer uppemot 30 grader. Men sedan kallnar det.

– Det är lite svalare luft som kommer in. På många håll i Götaland kan vi få temperaturer som ligger runt 20 grader, säger Emelie Karlsson.

Mer normalt

Och så långt prognoserna sträcker sig ser SMHI inte någon återgång till de riktigt höga temperaturerna.

– Vi gör tiodygnsprognoser och på den ser vi inte att de riktigt höga temperaturerna ska återvända. Det närmaste vi har att vänta oss är lite mer normala sommartemperaturer.

(TT)

En mungo omringad av fyra lejon – det borde vara en lätt match

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?