Stora elbolag får sämst betyg

För att bli mer nöjda med sina elleverantörer efterfrågar kunderna mer information om hur man drar ner sina elkostnader, enligt Svenskt kvalitetsindex. Arkivbild på energisnål led-lampa. Foto: Fredrik Sandberg /TT


De stora el- och värmebolagen – som Eon och Fortum – får sämst betyg av kunderna i en färsk mätning av elbranschen, enligt Svenskt kvalitetsindex (SKI). Men sammantaget får alla leverantörer ett historiskt svagt betyg, i kölvattnet av pristurbulensen på elmarknaden.

Sammantaget minskar kundnöjdheten med 1,8 indexenheter, till 64,2 i en färsk och årlig mätning av privat- och företagskundernas nöjdhet med elhandlare, elnätsbolag och fjärrvärmeleverantörer. Det är ett svagt betyg ur ett historiskt perspektiv, konstaterar SKI i ett pressmeddelande.

"Högljudd politisk debatt, hot om elbrist, extrem prisvariation, kostnadskris och nedringda kundtjänster - det skulle kunna vara en sammanfattning av energibranschen det senaste året. Det har självklart satt sina spår i kundupplevelsen", skriver SKI.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!