Stoltenberg: Nato ska ha större roll i Asien-Stillahavsområdet

Nato: Utökad roll

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg talar vid en presskonferens efter mötet med utrikesministrarna i Natoländerna i Bryssel den 7 april. Foto: Francois Walschaerts/AFP via Getty Images


Nato har meddelat att man kommer att börja engagera sig i Asien-Stillahavsområdet, både praktiskt och politiskt. Anledningen är Kinas ökande inflytande och påtryckningar, och dess ovilja att fördöma Rysslands invasion av Ukraina.

I ett tal efter mötet med Natoländernas utrikesministrar den 7 april sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att de globala konsekvenserna av konflikten i Ukraina har lett organisationen till att öka sitt engagemang med sina partners i Asien-Stillahavsområdet för första gången.

– Vi har sett att Kina är ovilligt att fördöma Rysslands aggression. Och Peking har sällat sig till Moskva när det gäller att ifrågasätta länders rätt att välja sin egen väg. Det här är en allvarlig utmaning för oss alla. Och det gör det ännu mer viktigt att vi står enade för att skydda våra värderingar, sade Stoltenberg.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!