Stöldvåg i avokadobristens spår
Priset på avokado har skjutit i höjden. Foto: Emil Langvad/TT-arkivbild


Två år av dåliga skördar har gjort att priset på avokado har skjutit i höjden i Nya Zeeland. Och nu slår odlare larm om att stölderna blir allt fler.

De slår till i skydd av natten – och i fullt dagsljus. I takt med att priset har stigit rapporterar Nya Zeelands avokado-odlare om allt fler fräcka stölder. Vissa menar att det är professionella ligor som är i farten, medan andra tjuvar tycks slå till mer oplanerat.

Två rånare fångades in när de flydde från en odling med varsitt påslakan i famnen, fyllda av stöldgods värt tiotusentals kronor. De hade svårt att förklara vad de skulle med så mycket avokado till.

– Det är inte som cannabis, som människor kan hävda är för eget bruk. Det är klart att det inte var för egen konsumtion. Det finns en gräns för hur mycket avokado det går att lägga på en burgare eller i sushi, säger poliskoordinatorn Alasdair Macmillan till The New York Times.

I maj gjordes en rekordnotering vad gäller avokadopriset i Nya Zeeland. En avokado kostade i genomsnitt omkring 30 kronor – att jämföra med omkring 20 kronor samma månad året innan, enligt officiell statistik. En del av den stulna frukten säljs på svarta marknaden och nyzeeländarna har manats till att ställa kritiska frågor om de stöter på en allt för billig avokado.

(Sofia Eriksson/TT)

Den här katten leker ”skjutlekar” med stor inlevelse – märkligt

Förföljelsen av Falun Gong