loading
















Socialminister Lena Hallengren och FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell vid en pressträff om smittskyddsåtgärder, den 16 december 2021. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet
Socialminister Lena Hallengren och FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell vid en pressträff om smittskyddsåtgärder, den 16 december 2021. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet
Inrikes

Statistiken kan ge felaktig bild av vaccineffekten

Eva Sagerfors

Covid-19-statistiken i flera andra länder har fått kritik för att skönmåla vaccineffekten genom att flytta negativa effekter till gruppen med ovaccinerade. Nu vill Bo Engwall, oberoende analytiker, att den svenska officiella statistiken granskas. 

Folkhälsomyndigheten, FHM, ger varje vecka uppdateringar av covid-19-statistiken. Man redovisar då två grupper: ovaccinerade och vaccinerade. För att räknas till de vaccinerade ska det ha gått två veckor efter andra dosen. Britta Björkholm, avdelningschef, förklarar vid en pressträff varför man har gjort en definition för när man räknas som vaccinerad.

– Vi behöver ha ett tillfälle när vi definierar att immuniteten har gått upp så pass efter vaccinationen så att man räknas till den kategorin. Det gäller våra uppföljningar både av infektioner och inläggningar i sjukhusvård och liknande, om man avlider. Det gäller också vaccinationsbevisen och de covidpass som behövs för resa.

Enligt FHM har man även data som kan delas in i andra grupperingar. Samtidigt vill man se till att kommunikationen utåt är lättförståelig.

Systematisk bias

Samtidigt som man vill visa vaccinets effekt finns risken att FHM:s indelning i ovaccinerade och vaccinerade ger en oriktig bild av verkligheten. Det menar Bo Engwall, oberoende analytiker, som även hänvisar till oberoende observatörer i flera länder och forskare som analyserat offentlig statistik.

– Vi har upptäckt en mycket stor systematisk bias i urvalet till vaccinationsgruppen som kraftigt snedvrider och förskönar den uppgivna vaccineffekten i utfallet för fullvaccinationsgruppen när man jämför med utfallet för de man kallar ovaccinerade, eller i fallet booster: jämför med dem som enbart fått till exempel två sprutor.

Bo Engwall är oberoende analytiker. Foto: Privat

Genom att alla negativa effekter som sker inom 14 dagar efter vaccinering räknas till dem som inte fått någon dos alls ger resultatet en förskönande bild av vaccinens effekt bland annat på svår sjukdom och död, menar Engwall. Samma metodfel finns i de flesta vetenskapliga studier över vaccinernas effekt.

Han tar exemplet Israel som han har granskat, där en tredjedel av befolkningen över 60 år fick en boosterdos i somras. Man fick då hundratals dödsfall som inte redovisades i den israeliska studie som sades visa på boosterns goda effekt.

Ett annat exempel är en ny studie av Storbritanniens officiella statistik. Enligt forskaren Martin Neil vid University of London och hans kollegor gav nationella rapporter ett första intryck av att dödligheten bland äldre vaccinerade var lägre än bland ovaccinerade. De skriver att ”det är tydligt att data är både opålitlig och missvisande”.

Bo Engwall kommenterar:

– Man fann istället en stor dödspuckel med kraftigt förhöjd dödlighet efter vaccination som utfallsstatistiken inte inkluderar. Puckeln var som störst strax efter att den allra äldsta gruppen hade vaccinerats.

Bland annat såg forskarna att toppen för den covidrelaterade dödligheten för ovaccinerade inte stämmer överens med den faktiska covidvågen. De menar att det kan bero på systematisk felkategorisering av dödsfall mellan de olika grupperna med ovaccinerade och vaccinerade, fördröjd eller utebliven rapportering av vaccinationer, liksom ett felaktigt urval av population för covidrelaterade dödsfall.

Forskningsartikeln är ännu inte vetenskapligt granskad.

Förhöjd risk för smitta och död

De två veckorna efter vaccinering har stor betydelse. Ann-Cathrin Engwall, immunolog och virolog, säger att man då har en förhöjd risk för smitta och död.

– Det beror sannolikt på att immunsystemet fokuserar på att hantera ett hot i taget och prioriterar det allvarligaste först, det vill säga ”vaccinhotet”. Det betyder att en pågående virusinfektion eller smitta som får fäste samtidigt som man vaccinerar sig kan bli allvarligare eftersom virus kan föröka och sprida sig i kroppen ostört under en period. När immunförsvaret sedan reagerar kommer symtomen därmed bli mycket kraftigare och sjukdomen allvarligare än den skulle ha blivit utan samtidig vaccination.

Därför är det viktigt att man är frisk vid vaccinationstillfället.

– Man skall aldrig vaccinera någon som har en pågående virusinfektion av det skälet, vilket är praxis sedan vaccinernas tidiga barndom.

Ann-Cathrin Engwall säger att det är viktigt att förstå att alla utfall mellan första dosen och två veckor efter den andra inte tillfaller gruppen med vaccinerade. Foto: Privat

FHM:s statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterar vid en pressträff det problem som vaccination under en period av hög smitta kan innebära.

– Det finns nu enormt stora studier på säkerhet av vaccinerna och det här har inte framkommit som något som jag känner till, i några av de större studierna, som ett problem. Däremot har det framkommit som ett gigantiskt problem att har man många ovaccinerade när man har en stor smittspridning då får man väldigt mycket vårdbehov och man får väldigt många dödsfall.

Vaccinbiverkningar 

Bo Engwall säger att negativa effekter även kommer av vaccinbiverkningar.

Enligt Ebba Hallberg, gruppchef vid Läkemedelsverket, innehåller 78 procent (7 306 av 9 407) av de handlagda rapporterna om allvarliga biverkningar av covidvacciner minst en misstänkt biverkning som inträffat inom 14 dagar efter vaccinering.

Sådana fall kan påverka statistiken om personen smittas av covid-19 och dör eller behöver sjukhusvård. Engwall förklarar vad konsekvensen kan bli.

– Eftersom man har funnit att en stor överdödlighet kan uppkomma kort efter första och andra sprutan och kort efter booster, så elimineras följaktligen missvisande detta initiala mycket dåliga utfall från fullvaccinationsgruppen.

När gruppen ovaccinerade tillförs det dåliga utfallet ser deras utfall felaktigt sämre ut.

Folkhälsomyndigheten definierar vaccinerade som alla som fått andra dosen för mer än 14 dagar sedan. Bild: Epoch Times

För att veta hur stor påverkan FHM:s indelning har behövs en omfattande studie, anser Engwall.

– Exakt hur mycket svensk offentlig statistik från FHM förskönar vaccineffekten på grund av biasen är omöjligt att svara på utan en extremt noggrann studie över detta, men all data vi har tagit del av i Sverige och utomlands tyder sammantagen på att det skulle kunna röra sig om upp till några tusentals fall av död i covid-19 och biverkningar bland alla vaccinerade med minst en spruta som inte registreras på vaccinens "minuskonto".

Tydlig skillnad

FHM:s utredare svarar i mejl till Epoch Times att de data man analyserar visar en tydlig skillnad.

"Den vaccinerade gruppen har lägre antal intensivvårdade fall och avlidna fall per 100 000 invånare jämfört med den grupp som vi kallar ovaccinerade. Detta samband syns än tydligare när man delar in i grupperna ingen dos vaccin, vaccinerad med en dos, vaccinerad med två eller fler doser."

Att indelningen skulle ge en mer positiv bild av vaccinet avfärdar man.

"Det är inte troligt att indelningen i ovaccinerad eller vaccinerad skulle försköna effekten i gruppen vaccinerad, utan ger snarare ett konservativt mått på skillnaden mellan den ovaccinerade och vaccinerade gruppen."

Redovisning av en grupp med delvis vaccinerade skulle innebära en svårighet.

"I den graf vi visar på pressträffen skulle det bli svårt att på ett rättvisande sätt visa ytterligare grupper. Eftersom dessa indikatorer beräknas på veckobasis blir då den grupp som man skulle kunna kalla partiellt vaccinerade liten vid varje givet tillfälle och skulle bli svårtolkad", skriver man.

Socialstyrelsen har samma definition som FHM för fullvaccinerade. Man har även gruppen ”delvaccinerade”, räknat från 21 dagar efter första dosen till 14 dagar efter andra, som inte redovisas i diagrammen. Erik Wahlström är utredare vid Socialstyrelsens statistikservice.

– Vi exkluderar delvaccinerade delvis på grund av problemen med gränsdragningar. Gruppen delvaccinerade är lite otydlig och delvis för att renodla jämförelsen mellan ”ovaccinerad” och ”vaccinerad” togs gruppen ”delvaccinerad” bort från redovisningen, säger han och fortsätter:

– Sedan kan man tänka sig att man borde renodlat gruppen ”ovaccinerad” lite mer, men för utfallet så spelar det väldigt liten roll; antal covid-19-patienter som är ovaccinerade enligt definitionen men som fått en dos är väldigt få jämfört med hela gruppen ”ovaccinerade”.

Erik Wahlström, utredare vid Socialstyrelsen, säger att deras gränser är satta i samråd med FHM. Foto: Socialstyrelsen

Ett annat skäl till att inte redovisa gruppen ”delvaccinerade” är att gruppen är liten.

– Gruppen är så liten och vi kan då inte dela upp statistiken på ålder och andra faktorer som är viktiga att redovisa i sammanhanget.

Däremot redovisar man hur många som ingår i gruppen.

Kontakta skribenten: [email protected]

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat introduktionserbjudande – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Webb- och e-tidning endast 1 krona första månaden, klicka här! Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Om du även vill ha 4 utgåvor papperstidning första månaden betalar du endast 19 kronor och klickar här! Förnyas automatiskt för 149 kr/mån.

Covid-19-statistik

Ovaccinerade: Hit räknas ovaccinerade, vaccinerade med en dos och vaccinerade med två doser fram tills att det gått två veckor efter vaccinationen.

Vaccinerade: Hit räknas de som fått andra dosen för mer än två veckor sedan. Hit räknas också de som fått en tredje dos.

Vaccinationerna ska registreras i det nationella vaccinationsregistret hos FHM. Den 1 februari hade följande registrerats:

En eller två doser: 7 776 581

Tre doser: 4 030 372

Vaccinationsgraden i Sverige är 84 procent.

Veckostatistiken från FHM bygger bland annat på anmälningsplikt för bekräftade fall av covid-19, antal provtagna (pcr-test), sentinelövervakning (prover från patienter i öppenvården), Svenska intensivvårdsregistret och modeller om överdödlighet.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading
















Socialminister Lena Hallengren och FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell vid en pressträff om smittskyddsåtgärder, den 16 december 2021. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet
Socialminister Lena Hallengren och FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell vid en pressträff om smittskyddsåtgärder, den 16 december 2021. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet
Inrikes

Statistiken kan ge felaktig bild av vaccineffekten

Eva Sagerfors

Covid-19-statistiken i flera andra länder har fått kritik för att skönmåla vaccineffekten genom att flytta negativa effekter till gruppen med ovaccinerade. Nu vill Bo Engwall, oberoende analytiker, att den svenska officiella statistiken granskas. 

Folkhälsomyndigheten, FHM, ger varje vecka uppdateringar av covid-19-statistiken. Man redovisar då två grupper: ovaccinerade och vaccinerade. För att räknas till de vaccinerade ska det ha gått två veckor efter andra dosen. Britta Björkholm, avdelningschef, förklarar vid en pressträff varför man har gjort en definition för när man räknas som vaccinerad.

– Vi behöver ha ett tillfälle när vi definierar att immuniteten har gått upp så pass efter vaccinationen så att man räknas till den kategorin. Det gäller våra uppföljningar både av infektioner och inläggningar i sjukhusvård och liknande, om man avlider. Det gäller också vaccinationsbevisen och de covidpass som behövs för resa.

Enligt FHM har man även data som kan delas in i andra grupperingar. Samtidigt vill man se till att kommunikationen utåt är lättförståelig.

Systematisk bias

Samtidigt som man vill visa vaccinets effekt finns risken att FHM:s indelning i ovaccinerade och vaccinerade ger en oriktig bild av verkligheten. Det menar Bo Engwall, oberoende analytiker, som även hänvisar till oberoende observatörer i flera länder och forskare som analyserat offentlig statistik.

– Vi har upptäckt en mycket stor systematisk bias i urvalet till vaccinationsgruppen som kraftigt snedvrider och förskönar den uppgivna vaccineffekten i utfallet för fullvaccinationsgruppen när man jämför med utfallet för de man kallar ovaccinerade, eller i fallet booster: jämför med dem som enbart fått till exempel två sprutor.

Bo Engwall är oberoende analytiker. Foto: Privat

Genom att alla negativa effekter som sker inom 14 dagar efter vaccinering räknas till dem som inte fått någon dos alls ger resultatet en förskönande bild av vaccinens effekt bland annat på svår sjukdom och död, menar Engwall. Samma metodfel finns i de flesta vetenskapliga studier över vaccinernas effekt.

Han tar exemplet Israel som han har granskat, där en tredjedel av befolkningen över 60 år fick en boosterdos i somras. Man fick då hundratals dödsfall som inte redovisades i den israeliska studie som sades visa på boosterns goda effekt.

Ett annat exempel är en ny studie av Storbritanniens officiella statistik. Enligt forskaren Martin Neil vid University of London och hans kollegor gav nationella rapporter ett första intryck av att dödligheten bland äldre vaccinerade var lägre än bland ovaccinerade. De skriver att ”det är tydligt att data är både opålitlig och missvisande”.

Bo Engwall kommenterar:

– Man fann istället en stor dödspuckel med kraftigt förhöjd dödlighet efter vaccination som utfallsstatistiken inte inkluderar. Puckeln var som störst strax efter att den allra äldsta gruppen hade vaccinerats.

Bland annat såg forskarna att toppen för den covidrelaterade dödligheten för ovaccinerade inte stämmer överens med den faktiska covidvågen. De menar att det kan bero på systematisk felkategorisering av dödsfall mellan de olika grupperna med ovaccinerade och vaccinerade, fördröjd eller utebliven rapportering av vaccinationer, liksom ett felaktigt urval av population för covidrelaterade dödsfall.

Forskningsartikeln är ännu inte vetenskapligt granskad.

Förhöjd risk för smitta och död

De två veckorna efter vaccinering har stor betydelse. Ann-Cathrin Engwall, immunolog och virolog, säger att man då har en förhöjd risk för smitta och död.

– Det beror sannolikt på att immunsystemet fokuserar på att hantera ett hot i taget och prioriterar det allvarligaste först, det vill säga ”vaccinhotet”. Det betyder att en pågående virusinfektion eller smitta som får fäste samtidigt som man vaccinerar sig kan bli allvarligare eftersom virus kan föröka och sprida sig i kroppen ostört under en period. När immunförsvaret sedan reagerar kommer symtomen därmed bli mycket kraftigare och sjukdomen allvarligare än den skulle ha blivit utan samtidig vaccination.

Därför är det viktigt att man är frisk vid vaccinationstillfället.

– Man skall aldrig vaccinera någon som har en pågående virusinfektion av det skälet, vilket är praxis sedan vaccinernas tidiga barndom.

Ann-Cathrin Engwall säger att det är viktigt att förstå att alla utfall mellan första dosen och två veckor efter den andra inte tillfaller gruppen med vaccinerade. Foto: Privat

FHM:s statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterar vid en pressträff det problem som vaccination under en period av hög smitta kan innebära.

– Det finns nu enormt stora studier på säkerhet av vaccinerna och det här har inte framkommit som något som jag känner till, i några av de större studierna, som ett problem. Däremot har det framkommit som ett gigantiskt problem att har man många ovaccinerade när man har en stor smittspridning då får man väldigt mycket vårdbehov och man får väldigt många dödsfall.

Vaccinbiverkningar 

Bo Engwall säger att negativa effekter även kommer av vaccinbiverkningar.

Enligt Ebba Hallberg, gruppchef vid Läkemedelsverket, innehåller 78 procent (7 306 av 9 407) av de handlagda rapporterna om allvarliga biverkningar av covidvacciner minst en misstänkt biverkning som inträffat inom 14 dagar efter vaccinering.

Sådana fall kan påverka statistiken om personen smittas av covid-19 och dör eller behöver sjukhusvård. Engwall förklarar vad konsekvensen kan bli.

– Eftersom man har funnit att en stor överdödlighet kan uppkomma kort efter första och andra sprutan och kort efter booster, så elimineras följaktligen missvisande detta initiala mycket dåliga utfall från fullvaccinationsgruppen.

När gruppen ovaccinerade tillförs det dåliga utfallet ser deras utfall felaktigt sämre ut.

Folkhälsomyndigheten definierar vaccinerade som alla som fått andra dosen för mer än 14 dagar sedan. Bild: Epoch Times

För att veta hur stor påverkan FHM:s indelning har behövs en omfattande studie, anser Engwall.

– Exakt hur mycket svensk offentlig statistik från FHM förskönar vaccineffekten på grund av biasen är omöjligt att svara på utan en extremt noggrann studie över detta, men all data vi har tagit del av i Sverige och utomlands tyder sammantagen på att det skulle kunna röra sig om upp till några tusentals fall av död i covid-19 och biverkningar bland alla vaccinerade med minst en spruta som inte registreras på vaccinens "minuskonto".

Tydlig skillnad

FHM:s utredare svarar i mejl till Epoch Times att de data man analyserar visar en tydlig skillnad.

"Den vaccinerade gruppen har lägre antal intensivvårdade fall och avlidna fall per 100 000 invånare jämfört med den grupp som vi kallar ovaccinerade. Detta samband syns än tydligare när man delar in i grupperna ingen dos vaccin, vaccinerad med en dos, vaccinerad med två eller fler doser."

Att indelningen skulle ge en mer positiv bild av vaccinet avfärdar man.

"Det är inte troligt att indelningen i ovaccinerad eller vaccinerad skulle försköna effekten i gruppen vaccinerad, utan ger snarare ett konservativt mått på skillnaden mellan den ovaccinerade och vaccinerade gruppen."

Redovisning av en grupp med delvis vaccinerade skulle innebära en svårighet.

"I den graf vi visar på pressträffen skulle det bli svårt att på ett rättvisande sätt visa ytterligare grupper. Eftersom dessa indikatorer beräknas på veckobasis blir då den grupp som man skulle kunna kalla partiellt vaccinerade liten vid varje givet tillfälle och skulle bli svårtolkad", skriver man.

Socialstyrelsen har samma definition som FHM för fullvaccinerade. Man har även gruppen ”delvaccinerade”, räknat från 21 dagar efter första dosen till 14 dagar efter andra, som inte redovisas i diagrammen. Erik Wahlström är utredare vid Socialstyrelsens statistikservice.

– Vi exkluderar delvaccinerade delvis på grund av problemen med gränsdragningar. Gruppen delvaccinerade är lite otydlig och delvis för att renodla jämförelsen mellan ”ovaccinerad” och ”vaccinerad” togs gruppen ”delvaccinerad” bort från redovisningen, säger han och fortsätter:

– Sedan kan man tänka sig att man borde renodlat gruppen ”ovaccinerad” lite mer, men för utfallet så spelar det väldigt liten roll; antal covid-19-patienter som är ovaccinerade enligt definitionen men som fått en dos är väldigt få jämfört med hela gruppen ”ovaccinerade”.

Erik Wahlström, utredare vid Socialstyrelsen, säger att deras gränser är satta i samråd med FHM. Foto: Socialstyrelsen

Ett annat skäl till att inte redovisa gruppen ”delvaccinerade” är att gruppen är liten.

– Gruppen är så liten och vi kan då inte dela upp statistiken på ålder och andra faktorer som är viktiga att redovisa i sammanhanget.

Däremot redovisar man hur många som ingår i gruppen.

Kontakta skribenten: [email protected]

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat introduktionserbjudande – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Webb- och e-tidning endast 1 krona första månaden, klicka här! Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Om du även vill ha 4 utgåvor papperstidning första månaden betalar du endast 19 kronor och klickar här! Förnyas automatiskt för 149 kr/mån.

Covid-19-statistik

Ovaccinerade: Hit räknas ovaccinerade, vaccinerade med en dos och vaccinerade med två doser fram tills att det gått två veckor efter vaccinationen.

Vaccinerade: Hit räknas de som fått andra dosen för mer än två veckor sedan. Hit räknas också de som fått en tredje dos.

Vaccinationerna ska registreras i det nationella vaccinationsregistret hos FHM. Den 1 februari hade följande registrerats:

En eller två doser: 7 776 581

Tre doser: 4 030 372

Vaccinationsgraden i Sverige är 84 procent.

Veckostatistiken från FHM bygger bland annat på anmälningsplikt för bekräftade fall av covid-19, antal provtagna (pcr-test), sentinelövervakning (prover från patienter i öppenvården), Svenska intensivvårdsregistret och modeller om överdödlighet.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025