S-regeringens utnämning av höga chefer i staten får kritikOtydlighet i lagen har öppnat för missbruk av regeringens makt att utse statens viktigaste chefer på myndigheter och förvaltningar. För att täppa till kryphålen krävs en reform av utnämningsmakten, menar experter.

Regeringens makt att tillsätta de högsta cheferna i staten, den så kallade utnämningsmakten, har diskuterats och kritiserats under många år. På senare tid har kritiken främst handlat om politiska tillsättningar där regeringen gett personer med bakgrund inom det egna partiet jobb som landshövdingar, ambassadörer och generaldirektörer på stora myndigheter.

Socialdemokraterna har fått särskilt hård kritik för detta ända sedan Göran Perssons tid som statsminister. Men även under de senaste två mandatperioderna har en mängd personer med S-politisk bakgrund fått höga poster på viktiga myndigheter.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!