Stal "Hesa Fredrik" – satte den på A-traktor

Tutorna har försvunnit i Ljusdal. Nu har en hittats inmonterad i en A-traktor. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT


Räddningstjänsten i Ljusdal är bekymrad över att ett antal tutor tillhörande larmsystemet "Hesa Fredrik" stulits i Hälsingekommunen under ett år.

Utomhuslarmet används för att varna allmänheten vid större händelser.

– Det är ju den möjlighet vi har att kunna varna allmänheten snabbt. Om det skulle ske en olycka med farligt gods eller vid en brand, där man behöver varna, är det det här systemet vi har att tillgå. Stjäls tutorna så blir det vita fläckar på kartan och det kan få fruktansvärt tråkiga konsekvenser. Varje sekund kan vara viktig, säger Peter Nystedt, räddningschef, till Ljusdals-Posten.

Nyligen såg ett vittne en stöld och en A-traktor i närheten av brottsplatsen. Med hjälp av uppgifterna kunde man ta reda på vem som ägde fordonet, och polisen åkte dagen därpå ut för att kontrollera det.

– Då låg tutan inkopplad i en förstärkare i lådan i baksätet, inmonterad och klar, så man kan säga att här blev man ertappad med fingrarna i syltburken, säger Peter Nystedt, räddningschef, till tidningen.

Han misstänker att även de övriga stölderna kan ha koppling till motorburen ungdom, något man också sett på andra håll i landet.