Hälsa

Stabilt blodsocker botade Kristinas migrän

Pirjo Svensson

Kristina Ahlström har varit frisk från migrän sedan 26 år tillbaka och har slutat helt med sina mediciner. Den enkla hemligheten är att hon lärde sig att hålla ett stabilt blodsocker över hela dygnet. Hon har skrivit två böcker i ämnet och arbetar nu för att få forskare intresserade av att utvärdera den framgångsrika metoden.

Allt började med Kristinas mor, som hade svår migrän under många år. För drygt 26 år sedan kom hon över boken ”Migrän kan besegras med diet” (Victory over Migraine), skriven av kemiprofessor Rodolfo Low, som själv led av migrän och blev frisk av sin metod. Han upptäckte att över 90 procent av de migränpatienter som följde hans rekommendationer blev friska. Detta blev starten till ett nytt liv för Kristinas mamma, och hon övertygade sin dotter att också läsa boken.

Jag blev klar i huvudet … Skillnaden var som natt och dag.

– Kristina Ahlström

Kristina tyckte inte att hon hade så mycket problem, men hon kände igen sig i fallbeskrivningarna som Rodolfo Low tog upp. Symtomen tydde på migrän. Hon brukade känna av som en kniv i ena ögat, och blev trött och okoncentrerad på eftermiddagarna på jobbet. Ibland mådde hon illa och kräktes.

När Kristina började äta och röra på sig för att hålla blodsockret stabilt, och slutade med läkemedel som påverkar blodsocker och hormoner, upplevde hon snabbt en stor förändring.

– Jag blev klar i huvudet, dagen efter. Skillnaden var som natt och dag, säger Kristina Ahlström.

Hon vidareutvecklade Rodolfos metod och byggde på med den kostkunskap som finns idag. Hon läste bland annat om diabeteskost och började tillämpa en liknande kostföring i sitt eget liv.

– Jag fick ett nytt liv. Kniven i ögat försvann.

Är det så här det känns att vara frisk? Mår andra människor så här bra? tänkte hon för sig själv.

Regelbundna måltider

Kristina berättar att det inte handlar så mycket om att utesluta mat, utan om att äta regelbundet och hur man sammansätter måltiderna.

– Jag undviker de snabba kolhydraterna. Däremot skulle jag inte klara en extrem LCHF-kost, för bröd är min nödproviant och lätt att ha med sig. Jag kan äta smörgås till lunch men jag tar också alltid mina morötter. När kroppen får vad den behöver, så sköter den sig.

Hon äter frukost, lunch, middag och mellanmål varje dag. Kristina planerar så att hon får mat var tredje timme.

– Jag äter väldigt regelbundet, mycket av långsamma kolhydrater och använder tallriksmodellen. Jag har kunnat utesluta alla läkemedel mot värk, säger Kristina.

När jag har sett hur bra detta är, och att andra också har blivit hjälpta, så kan jag inte hålla tyst.

– Kristina Ahlström

Det är framför allt fyra faktorer som påverkar migrän: kost, läkemedel, hormoner och fysisk aktivitet.

– Om du inte behöver äta hormoner, och är frisk för övrigt, så ligger fokus på regelbundna måltider. Jag har tagit bort alla hormoner, och äter inte heller kortison eller andra läkemedel som påverkar blodsockret, säger Kristina och tillägger:

– Jag vet inte hur man gör för att hålla blodsockret stabilt om man måste äta vissa läkemedel, som hormoner, för de kan påverka blodsockret. Då måste man få rådgivning av sin läkare.

Stress och en svår arbetssituation påverkar indirekt, då man i sådana situationer lätt hoppar över måltider eller äter fel. Kristina brukar ha med sig en matlåda för att undvika lågt blodsocker, vilket kan utlösa ett migränanfall.

Ensam om att informera aktivt

Hon brinner för att föra ut sitt budskap. Hon håller föredrag och tar kontakt med forskare och läkare. Den drivande kraften är att hon verkligen tror på detta med stabilt blodsocker samt tanken på dem som har det svårt – att det finns människor som har ont i huvudet i onödan. Det är så fruktansvärt, menar Kristina.

– När jag har sett hur bra detta är, och att andra också har blivit hjälpta, så kan jag inte hålla tyst. Jag måste berätta om det, för det finns ingen annan som gör det.

Hennes första bok ”Fri från migrän” har sålt i över 1 000 exemplar. I boken beskriver Kristina hur hon blev frisk. Flera personer har sedan kontaktat henne och berättat hur metoden har hjälpt dem. De fallbeskrivningarna har hon tagit med i sin andra bok: ”Fri från migrän – Handboken”.

Det finns all anledning att göra en undersökning. Det är i patienternas och samhällets intresse.

– Kristina Ahlström

En person vid namn Carina skrev ett brev till Kristinas bokförlag, MIAB förlag: ”Detta är fantastiskt! Är jag noga med maten så har jag inte migrän längre och jag har inte vaknat med migrän sedan jag läste boken i början på juli …”

– Den andra boken är mer som en handbok, med praktiska råd om hur man håller blodsockret stabilt. Den frågan jag får oftast är inte om själva teorin bakom, utan hur gör du? Så det är därför jag har skrivit den andra boken nu, förklarar Kristina.

Kristina vill gärna få kontakt med personer som blivit fria från migrän genom att ändra kosten, ”för då skulle man kunna visa för läkare och forskare att så här många har blivit hjälpta”.

Läkemedelsföretagen inte intresserade

Hon säger att vissa är skeptiska. De tror inte att det kan vara så enkelt som att bli frisk genom att hålla stabilt blodsocker. Så hon vill gärna få metoden vetenskapligt undersökt, som en studie i livsstilsåtgärders betydelse vid migrän.

Men hittills har inte någon forskare startat en utvärdering av metoden. Många forskare är redan upptagna med forskning om kost i andra sammanhang. Hon menar också att saken inte precis ligger i läkemedelsföretagens intresse, för blir resultatet lyckat så kommer det inte behövas så mycket migränmediciner längre.

– Det finns all anledning att göra en undersökning. Det är i patienternas och samhällets intresse. Tyvärr kommer läkemedelsbolagen att förlora, men de kan ju sedan producera andra läkemedel som vi behöver, för jag tror inte vi behöver alla dessa migränmediciner.

– Önskvärt vore att göra en interventionsstudie där man samlar ett mindre antal personer, låt säga kanske 30 stycken. Man gör något som kallas cross-over-studie, där man delar in de i två grupper, och den ena gruppen lever som de brukar, och den andra gruppen gör som jag. Efter tre veckor byter man. Man tar blodprover under tiden och deltagarna får fylla i dagböcker över hur de lever och mår.

Internationellt är man också inne på kostbehandling, berättar Kristina Ahlström, och att det även där efterfrågas mer forskning om kost i samband med migrän.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

Hälsa

Stabilt blodsocker botade Kristinas migrän

Pirjo Svensson

Kristina Ahlström har varit frisk från migrän sedan 26 år tillbaka och har slutat helt med sina mediciner. Den enkla hemligheten är att hon lärde sig att hålla ett stabilt blodsocker över hela dygnet. Hon har skrivit två böcker i ämnet och arbetar nu för att få forskare intresserade av att utvärdera den framgångsrika metoden.

Allt började med Kristinas mor, som hade svår migrän under många år. För drygt 26 år sedan kom hon över boken ”Migrän kan besegras med diet” (Victory over Migraine), skriven av kemiprofessor Rodolfo Low, som själv led av migrän och blev frisk av sin metod. Han upptäckte att över 90 procent av de migränpatienter som följde hans rekommendationer blev friska. Detta blev starten till ett nytt liv för Kristinas mamma, och hon övertygade sin dotter att också läsa boken.

Jag blev klar i huvudet … Skillnaden var som natt och dag.

– Kristina Ahlström

Kristina tyckte inte att hon hade så mycket problem, men hon kände igen sig i fallbeskrivningarna som Rodolfo Low tog upp. Symtomen tydde på migrän. Hon brukade känna av som en kniv i ena ögat, och blev trött och okoncentrerad på eftermiddagarna på jobbet. Ibland mådde hon illa och kräktes.

När Kristina började äta och röra på sig för att hålla blodsockret stabilt, och slutade med läkemedel som påverkar blodsocker och hormoner, upplevde hon snabbt en stor förändring.

– Jag blev klar i huvudet, dagen efter. Skillnaden var som natt och dag, säger Kristina Ahlström.

Hon vidareutvecklade Rodolfos metod och byggde på med den kostkunskap som finns idag. Hon läste bland annat om diabeteskost och började tillämpa en liknande kostföring i sitt eget liv.

– Jag fick ett nytt liv. Kniven i ögat försvann.

Är det så här det känns att vara frisk? Mår andra människor så här bra? tänkte hon för sig själv.

Regelbundna måltider

Kristina berättar att det inte handlar så mycket om att utesluta mat, utan om att äta regelbundet och hur man sammansätter måltiderna.

– Jag undviker de snabba kolhydraterna. Däremot skulle jag inte klara en extrem LCHF-kost, för bröd är min nödproviant och lätt att ha med sig. Jag kan äta smörgås till lunch men jag tar också alltid mina morötter. När kroppen får vad den behöver, så sköter den sig.

Hon äter frukost, lunch, middag och mellanmål varje dag. Kristina planerar så att hon får mat var tredje timme.

– Jag äter väldigt regelbundet, mycket av långsamma kolhydrater och använder tallriksmodellen. Jag har kunnat utesluta alla läkemedel mot värk, säger Kristina.

När jag har sett hur bra detta är, och att andra också har blivit hjälpta, så kan jag inte hålla tyst.

– Kristina Ahlström

Det är framför allt fyra faktorer som påverkar migrän: kost, läkemedel, hormoner och fysisk aktivitet.

– Om du inte behöver äta hormoner, och är frisk för övrigt, så ligger fokus på regelbundna måltider. Jag har tagit bort alla hormoner, och äter inte heller kortison eller andra läkemedel som påverkar blodsockret, säger Kristina och tillägger:

– Jag vet inte hur man gör för att hålla blodsockret stabilt om man måste äta vissa läkemedel, som hormoner, för de kan påverka blodsockret. Då måste man få rådgivning av sin läkare.

Stress och en svår arbetssituation påverkar indirekt, då man i sådana situationer lätt hoppar över måltider eller äter fel. Kristina brukar ha med sig en matlåda för att undvika lågt blodsocker, vilket kan utlösa ett migränanfall.

Ensam om att informera aktivt

Hon brinner för att föra ut sitt budskap. Hon håller föredrag och tar kontakt med forskare och läkare. Den drivande kraften är att hon verkligen tror på detta med stabilt blodsocker samt tanken på dem som har det svårt – att det finns människor som har ont i huvudet i onödan. Det är så fruktansvärt, menar Kristina.

– När jag har sett hur bra detta är, och att andra också har blivit hjälpta, så kan jag inte hålla tyst. Jag måste berätta om det, för det finns ingen annan som gör det.

Hennes första bok ”Fri från migrän” har sålt i över 1 000 exemplar. I boken beskriver Kristina hur hon blev frisk. Flera personer har sedan kontaktat henne och berättat hur metoden har hjälpt dem. De fallbeskrivningarna har hon tagit med i sin andra bok: ”Fri från migrän – Handboken”.

Det finns all anledning att göra en undersökning. Det är i patienternas och samhällets intresse.

– Kristina Ahlström

En person vid namn Carina skrev ett brev till Kristinas bokförlag, MIAB förlag: ”Detta är fantastiskt! Är jag noga med maten så har jag inte migrän längre och jag har inte vaknat med migrän sedan jag läste boken i början på juli …”

– Den andra boken är mer som en handbok, med praktiska råd om hur man håller blodsockret stabilt. Den frågan jag får oftast är inte om själva teorin bakom, utan hur gör du? Så det är därför jag har skrivit den andra boken nu, förklarar Kristina.

Kristina vill gärna få kontakt med personer som blivit fria från migrän genom att ändra kosten, ”för då skulle man kunna visa för läkare och forskare att så här många har blivit hjälpta”.

Läkemedelsföretagen inte intresserade

Hon säger att vissa är skeptiska. De tror inte att det kan vara så enkelt som att bli frisk genom att hålla stabilt blodsocker. Så hon vill gärna få metoden vetenskapligt undersökt, som en studie i livsstilsåtgärders betydelse vid migrän.

Men hittills har inte någon forskare startat en utvärdering av metoden. Många forskare är redan upptagna med forskning om kost i andra sammanhang. Hon menar också att saken inte precis ligger i läkemedelsföretagens intresse, för blir resultatet lyckat så kommer det inte behövas så mycket migränmediciner längre.

– Det finns all anledning att göra en undersökning. Det är i patienternas och samhällets intresse. Tyvärr kommer läkemedelsbolagen att förlora, men de kan ju sedan producera andra läkemedel som vi behöver, för jag tror inte vi behöver alla dessa migränmediciner.

– Önskvärt vore att göra en interventionsstudie där man samlar ett mindre antal personer, låt säga kanske 30 stycken. Man gör något som kallas cross-over-studie, där man delar in de i två grupper, och den ena gruppen lever som de brukar, och den andra gruppen gör som jag. Efter tre veckor byter man. Man tar blodprover under tiden och deltagarna får fylla i dagböcker över hur de lever och mår.

Internationellt är man också inne på kostbehandling, berättar Kristina Ahlström, och att det även där efterfrågas mer forskning om kost i samband med migrän.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024