Försvaret behöver 6,5 miljarder kronor extra de kommande åren, enligt ÖB Micael Bydén. Även efter 2020 vill han ha extra pengar, men hur mycket och till vad vill han inte säga.
Försvarsmakten stärker sin förmåga och behöver mer pengar för att klara sin uppgift, sade Bydén på pressträffen där budgetunderlaget för 2018-2020 presenterades.
- Vi ökar vår beredskap, vår tillgänglighet och vår stridsduglighet till 2020, sade Bydén som anser att försvaret i dag är starkare och bättre rustat än för ett år sedan.
Över vattenytan
De extra 6,5 miljarderna behövs för personal, materiel och övningar, enligt Bydén.
- Det innefattar fler kontinuerligt tjänstgörande, övningar på operativ nivå och anskaffning av specialfordon och lastbilar.
Enligt Stefan Ring, militärstrategisk expert vid Försvarshögskolan, innebär de extra miljarderna i budgetunderlaget att försvarsmakten höjer sig en bit över vattenytan och går i land med de åtaganden som beslutats. Men det är ingen jättehöjning.
- ÖB har resonerat utifrån vad som kan uppfattas som rimligt av regeringen, säger Ring.
Mer på sikt
Ring påpekar att flera pågående projekt drar mycket pengar. Dessutom har dollarns uppgång inneburit kraftiga fördyringar.
- Och när vi ska återgå till värnplikt kommer det att bli ännu dyrare. Det krävs bland annat nya förläggningar, säger han.
På sikt måste dock Sverige öka anslagen väsentligt, anser Ring.
ÖB ville inte kommentera hur mycket som krävs efter 2020, eller motivera varför, bara att det krävs mer.
Urholkat anslag
Försvarsmaktens anslag har urholkats med minst fem miljarder kronor under perioden 2016-2020, enligt Försvarsmaktens hemställan. Jämfört med budgetunderlaget för 2017 ökar exempelvis kostnaderna för materielunderhåll med över 200 miljoner kronor årligen.
(TT)