loading





Kopparmuggen har fyllts och gjutits fast i Beck för att kunna ciseleras. Här bränns becket bort när ciseleringen är klar.
Kopparmuggen har fyllts och gjutits fast i Beck för att kunna ciseleras. Här bränns becket bort när ciseleringen är klar.
Blogg

Slöjdblogg: Kopparmugg

Anton Nilsson

Inför ett nytt läsår på jobbet är det dags att uppdatera sig i fråga om lektionsplaneringar, undervisningsteorier och naturligtvis häftiga slöjdprylar. För visst är en del av det att kunna hantverka att tillverka häftiga, användbara saker.

På min silversmideskurs vid Leksands folkhögskola bestämde jag mig alltså för att göra mig en kaffekopp. 

Muggen i sig själv har en ganska enkel form det kluriga blir att slå den i 1,8mm koppar samt att ciselera, alltså stansa, in ett mönster. Foto: Anton Nilsson

Jag började med att bocka plåten till en triangel så att den lättare skulle kunna lödas för att sedan slå den rund.

Plåten bockades innan lödning och slogs sedan rund. Foto: Anton Nilsson

Efter rundslagning löddes en lite för stor botten på. Sedan slipades kanterna ner och vi har grunden till en kopp. Foto: Anton Nilsson

Då en ciselering går ganska djupt in i metallen kunde jag inte slå in mönstret utan att ha något som tog emot på insidan. Här började vansinnet. Det som används som motstånd är något som kallas Beck. Beck är en brun sörja som går att smälta. Denna sörja fick smältas och hällas inuti muggen, hela muggen smältes också fast på en skål med Beck för att lättare gå att arbeta med.

Muggen fylld med Beck för att den inte ska deformeras under ciselering. Muggen till höger är också fastbränd i en skål med beck. Foto: Anton Nilsson

Mönstret har slagits in en gång. Att smälta fast muggen i en form gjorde hela arbetet mycket enklare än jag trodde. Foto: Anton Nilsson

En kopparplåt blir mjukare om den glödgas, alltså värms upp och kyls ner igen. Problemet denna gång är att jag måste värma ut den sega massan, värma loss muggen från skålan, glödga den och sedan hälla tillbaka becket och värma fast den igen. Men skam den som ger sig, här övar vi tålamod.

Becket smälts till dess att muggen går att dra loss med en tång. Foto: Anton Nilsson

En lagom skitig mugg väntar på rengöring och ytterligare ciselering. Foto: Anton Nilsson

Efter ciselering och rengöring löddes ett öra på och det enda återstående var färgen. Koppar ändrar färg vid värmning vilket ger en ganska bred möjlighet till naturlig ytbehandling.

Kopparburken polerad. Foto: Anton Nilsson

Det slutliga resultatet. Muggen är lätt bränd vilket ger en mörkare rödare färg. Foto: Anton Nilsson

När muggen blivit färdig förtennades den inuti. Att dricka ur en ren kopparmugg är inte att rekomendera hälsomässigt. 

Jag som bloggar heter Anton Nilsson och är i grunden slöjdlärare, träbildhuggare och konsthantverkare. Jag driver företaget Livshantverk. För mer information besök min sida.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading





Kopparmuggen har fyllts och gjutits fast i Beck för att kunna ciseleras. Här bränns becket bort när ciseleringen är klar.
Kopparmuggen har fyllts och gjutits fast i Beck för att kunna ciseleras. Här bränns becket bort när ciseleringen är klar.
Blogg

Slöjdblogg: Kopparmugg

Anton Nilsson

Inför ett nytt läsår på jobbet är det dags att uppdatera sig i fråga om lektionsplaneringar, undervisningsteorier och naturligtvis häftiga slöjdprylar. För visst är en del av det att kunna hantverka att tillverka häftiga, användbara saker.

På min silversmideskurs vid Leksands folkhögskola bestämde jag mig alltså för att göra mig en kaffekopp. 

Muggen i sig själv har en ganska enkel form det kluriga blir att slå den i 1,8mm koppar samt att ciselera, alltså stansa, in ett mönster. Foto: Anton Nilsson

Jag började med att bocka plåten till en triangel så att den lättare skulle kunna lödas för att sedan slå den rund.

Plåten bockades innan lödning och slogs sedan rund. Foto: Anton Nilsson

Efter rundslagning löddes en lite för stor botten på. Sedan slipades kanterna ner och vi har grunden till en kopp. Foto: Anton Nilsson

Då en ciselering går ganska djupt in i metallen kunde jag inte slå in mönstret utan att ha något som tog emot på insidan. Här började vansinnet. Det som används som motstånd är något som kallas Beck. Beck är en brun sörja som går att smälta. Denna sörja fick smältas och hällas inuti muggen, hela muggen smältes också fast på en skål med Beck för att lättare gå att arbeta med.

Muggen fylld med Beck för att den inte ska deformeras under ciselering. Muggen till höger är också fastbränd i en skål med beck. Foto: Anton Nilsson

Mönstret har slagits in en gång. Att smälta fast muggen i en form gjorde hela arbetet mycket enklare än jag trodde. Foto: Anton Nilsson

En kopparplåt blir mjukare om den glödgas, alltså värms upp och kyls ner igen. Problemet denna gång är att jag måste värma ut den sega massan, värma loss muggen från skålan, glödga den och sedan hälla tillbaka becket och värma fast den igen. Men skam den som ger sig, här övar vi tålamod.

Becket smälts till dess att muggen går att dra loss med en tång. Foto: Anton Nilsson

En lagom skitig mugg väntar på rengöring och ytterligare ciselering. Foto: Anton Nilsson

Efter ciselering och rengöring löddes ett öra på och det enda återstående var färgen. Koppar ändrar färg vid värmning vilket ger en ganska bred möjlighet till naturlig ytbehandling.

Kopparburken polerad. Foto: Anton Nilsson

Det slutliga resultatet. Muggen är lätt bränd vilket ger en mörkare rödare färg. Foto: Anton Nilsson

När muggen blivit färdig förtennades den inuti. Att dricka ur en ren kopparmugg är inte att rekomendera hälsomässigt. 

Jag som bloggar heter Anton Nilsson och är i grunden slöjdlärare, träbildhuggare och konsthantverkare. Jag driver företaget Livshantverk. För mer information besök min sida.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024