Skottlossning i norsk moské
Norsk polis på plats utanför moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum efter larmet om skottlossning. Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix/TT


Norsk polis har gripit en misstänkt efter skottlossning i en moské strax utanför Oslo. Enligt moskéföreståndaren var gärningsmannen iklädd hjälm och uniform.

Polisen i Oslo nåddes strax efter klockan 16 på lördagen av larm om skottlossning i moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum, strax utanför Oslo, rapporterar NRK.

På Twitter uppgav polisen att en person hade blivit skjuten och att skadeläget var oklart. Strax efteråt meddelade polisen att en person fått lättare skador.

"Polisen har kontroll på gärningsmannen på plats. Ingenting tyder på att det har varit fler personer inblandade. En person som befann sig på plats har fått lättare skador. Ovisst hur skadorna har uppstått", skriver Oslopolisen på Twitter.

Det var inledningsvis oklart om polisens ändrat sin beskrivning av skadeläget eller om ytterligare en skadad tillkommit.

Flera ambulanser ryckte ut till moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum efter larmet om skottlossning. Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix/TT

Hjälm och uniform

Lokala dagstidningen Budstikka uppger dock att det rör sig om totalt två skadade, varav den ena är gärningspersonen. I bägge fallen rör det sig enligt tidningen om lättare skador.

– Det är för närvarande oklart om han fick de här skadorna i samband med bråket som uppstod eller om han har blivit skjuten, säger insatsledare Per Ivar Iversen om gärningspersonen.

Irfan Mushtaq, styrelsemedlem i moskén som befinner sig på plats, uppger samtidigt för Budstikka att en av moskéns medlemmar blivit skjuten samt tillägger att gärningspersonen var en man iklädd hjälm och uniform.

Enligt Budstikka ska tre personer ha befunnit sig i moskén när den beväpnade gärningspersonen kom in.

Vapen i moskén

Till public service-bolaget NRK uppger Per Ivar Iversen att den misstänkte redan övermannats innan polisen kom till platsen. Polisen uppger också att flera vapen påträffats i moskén. Det framgår inte vilken typ av vapen det rör sig om eller vem de misstänks tillhöra.

På sin Facebooksida uppmanar al-Noor Islamic Centre församlingsmedlemmar att inte bege sig till moskén.

"Många som ringer och frågar. Vi har ingen överblick och ber alla avvakta. I nuläget är informationen att ingen är allvarligt skadad", skriver en representant för moskén.

(TT)