Skatteverket vill lättare kunna utreda adresser
Det måste bli svårare för kriminella att skriva sig på fel adress, skriver bland annat Skatteverkets generaldirektör på DN Debatt. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT


För att komma åt kriminella som medvetet folkbokför sig på fel adresser vill Skatteverket kunna flytta en okänd person som har skrivit sig på någon annans hemadress, exempelvis, skriver myndigheten på DN Debatt.

”Det råder en kapplöpning mellan oss och den organiserade brottsligheten”, skriver Katrin Westling Palm, Skatteverkets generaldirektör och Peter Sävje, chef för dess folkbokföringsavdelning, på DN Debatt.

För att minska felen i folkbokföringen pågår just nu en statlig utredning, som ska presenteras under våren. Skatteverket vill i samband med den se flera förändringar.

”Vi behöver nu fler och vassare verktyg i lagstiftningen”, skriver Katrin Westling Palm och Peter Sävje.

De anser att den som flyttar till Sverige för att arbeta eller studera bör lämna till exempel fingeravtryck, för att myndigheter ska kunna säkerställa att en person verkligen är den som den utger sig för att vara.

Skatteverket vill också få laglig rätt att gå in i en bostad med misstänkt felaktiga folkbokföringsuppgifter, samt kunna kräva att personer som vistas där visar legitimation.

Om någon upptäcker att en för dem okänd människa är skriven på deras adress vill Skatteverket också få möjlighet att kunna avregistrera den okända personen från den aktuella adressen, utan att behöva skriva personen på en ny adress.

(TT)

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.