Skador med elsparkcyklar belastar sjukvården
De flesta olyckor med elsparkcyklar sker nattetid, företrädesvis på helger. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT


Våren är på väg och därmed ökar användandet av elsparkcyklar igen. Men berusade och hjälmlösa förare orsakar många olyckor, visar en studie från Sahlgrenska universitetssjukhuset, som SVT Nyheter Väst rapporterar om.

Nu befarar läkare att olyckorna ska stjäla resurser från en redan ansträngd sjukvård.

– Givetvis har vi inte tid med extra skademoment nu under pandemin. En hårt belastad sjukvård gagnas inte av extra riskmoment. Ta inte elsparkcykel i påsk. Eller senare i år heller, säger Ragnar Ang, överläkare på traumaenheten på Sahlgrenska, till SVT.

Patienter som sökt vård på Sahlgrenskas och Mölndals sjukhus akutmottagningar har ombetts besvara en enkät som visar att majoriteten av skadorna sker nattetid, företrädesvis på helger.

54,4 procent av dem som svarade hade druckit alkohol före olyckan och endast 9,9 procent använde hjälm vid olyckstillfället.

De patienter som deltog i studien under 2020 stod för 152 sjukhusbesök, sjukskrevs i totalt 472 dagar och genomgick 158 röntgenundersökningar. 15 patienter behövde opereras till följd av sina skador.

(TT)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.