Skådespelaren Christopher Plummer är död
Christopher Plummer blev 91 år. Arkivbild. Foto: Amy Sussman/AP/TT


Den kanadensiske skådespelaren Christopher Plummer är död. Sound of Music-skådespelaren blev 91 år.

I en kommentar till tidningen Deadline Hollywood kallar Plummers manager, Lou Pitt, den avlidne skådespelaren för en "nationalskatt" som "alltid kommer vara med oss".

– Chris var en extraordinär man som älskade och respekterade sitt yrke djupt, säger Pitt.

Plummers fru sedan 1970, skådespelaren Elaine Taylor, säger till The New York Times att hennes man avled av skador till följd av ett fall i hemmet.

Christopher Plummer föddes 1929 i Toronto i Kanada och gjorde sin skådespelardebut 1953 vid en ålder av 24 år. Samma år gjorde Plummer tv-debut för att fem år senare, 1958, medverka i sin första spelfilm, "Stage Struck".

Många kända män

Men först 1965 blev Plummer känd för en bredare biopublik, när han som 36-åring spelade mot Julie Andrews i filmversionen av musikalen "Sound of Music". Han hade rollen som kapten von Trapp, det strikta överhuvudet till klanen von Trapp.

Rollen var dock ingen favorit för Plummer, som upprepade gånger medgav att han ogillade den djupt. I en intervju med Boston Globe från 2010 erkände Plummer att han "hatade nästan varje del av rollen" förutom att arbeta tillsammans med Julie Andrews.

Porträtt av kända historiska män blev med åren ett signum för Plummer: 1964 spelade han den romerska kejsaren Commodus i "Romarrikets fall", liksom hertig Wellington i "Waterloo" från 1970, och Leo Tolstoj i "The Last Station" från 2009.

 

(Jonas Ekblom/TT)

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.