Sannfinländarna delas efter helgens kontroversiella ledarval som utlöste regeringskris i Finland. Drygt hälften av riksdagsledamöterna följer med exledaren Timo Soini till en ny grupp.
Enligt statsminister Juha Sipilä (C) är regeringskrisen därmed avvärjd.
Sipilä säger att regeringen enligt författningen inte behöver avgå och att den fortsätter med nuvarande ministrar. Han ska föra samtal med Centerns riksdagsgrupp och med Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo och rekommendera att samarbetet fortsätter med den nya gruppen Nytt initiativ.
Av Sannfinländarnas 37 ledamöter är 20 med i den nya riksdagsgruppen. Något nytt parti bildar de inte omedelbart, men gruppmedlemmen Simon Elo säger enligt nyhetsbyrån FNB att det kan bli så till nästa val.
Riksdagsledamoten Tiina Elovara säger i ett pressmeddelande att de ledamöter som har lämnat Sannfinländarnas grupp inte såg några andra alternativ efter partikongressen. Elovaara, som är viceordförande i den nya gruppen, säger att deras inriktning är en politik som framhäver rättvisa och jämlikhet.
Sipilä ska föra diskussioner med Centerns riksdagsgrupp och med Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo och rekommendera att samarbetet fortsätter med gruppen Nytt initiativ.
Nya förhandlingar
I och med att den nya riksdagsgruppen har bildats vill Soini och alla hans ministrar sitta kvar i Finlands regering tillsammans med Centern och Samlingspartiet.
Regeringskrisen var en reaktion på valet av Jussi Halla-aho till ny ledare för Sannfinländarna. Halla-aho är så främlingsfientlig att de två andra partierna vägrar fortsätta samregera med hans parti.
Tidigare har liberala Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna sagt sig vara öppna för diskussioner för att samregera med Centern och Samlingspartiet.
Överraskande drag
Jan Sundberg, professor i statsvetenskap vid Helsingfors universitet, blev förvånad över Timo Soinis drag att bilda en ny riksdagsgrupp.
Han pekar på att utbrytarna inte har ett parti bakom sig utan att det handlar om en riksdagsgrupp.
– Det är ett intressant fall, säger Jan Sundberg till TT.
Hans kollega, professorn i statsvetenskap vid Åbo akademi, Göran Djupsund, konstaterar att det går undan i finländsk politik för tillfället.
– Det är knappt man hinner med, säger han till TT.
Knapp majoritet
Djupsund säger att även om det funnits spekulationer om att Sannfinländarna skulle splittras kom ändå dagens besked som en överraskning.
En regering med utbrytarna har en majoritet även om den är knapp - 106 av 200 mandat.
Men Göran Djupsund finner det som ett underligt överlevnadssätt för en regering.
– I andra vågskålen ligger statsministerns försök att se till att de reformer som Centern initierat och lyckats få regeringen att driva, att de faktiskt blir av, säger han.
(TT)