Sifo: SD får rekordstöd i ny opinionsmätning
SD går starkt framåt i Sifo:s senaste mätning. Foto: Epoch Times-arkivbild


Sverigedemokraterna går framåt och får sitt största väljarstöd någonsin. Det visar Sifo:s nya undersökning som GP har beställt

SD landar på 20,2 procent, en ökning med två procentenheter sedan mätningen i augusti.

Tar väljare från S och M

Sifo:s opinionschef säger till tidningen att den senaste tiden gängskjutningar och att man inte bjuds in till samtal om detta kan ha gett partiet en skjuts i opinionen.

– Dels är SD själva i fokus nu. Det har också handlat mycket om skjutningar och lag och ordning den senaste tiden. Det är ett område många väljare tycker att SD är starka i.

Partiet, som främst tar väljare från S och M, är starkast bland män över 50 år (28 procent).

Moderaterna hamnar på 18,9 procent i undersökningen. Partiet går bäst bland unga män under 30 år (24,3 procent) och kvinnor över 65 år (20,1 procent).  

Socialdemokraterna får 25,8 procent och är det största partiet bland kvinnor (29,2 procent). Bäst går S hos kvinnor över 65 år (nästan 38 procent). Partiet tappar röster till V och SD men även till C och MP.

Kristdemokraterna landar på 7,3 procent, vilket är en stor minskning då partiet i april och maj hade 12 procent. KD tappar väljare främst till M.

L precis över spärren

Miljöpartiet får 5,1 procent. Skillnaderna mellan manliga (3,3 procent) och kvinnliga väljare (7,1 procent) är fortfarande stor.

Centerpartiet landar på 8,6 procent. Partiet är starka bland unga, främst kvinnor under 30 år.

Vänsterpartiet hamnar på 8,5 procent. Bland männen och kvinnorna når partiet 6,6 respektive 10,4 procent. Framför allt lockar man kvinnor under 30 år (17,1 procent).

Liberalerna får 4,2 procent vilket är en nedgång om man jämför med valet förra året då partiet fick 5,5 procent.

Samtidigt visar Sifo-mätningen att nästan var fjärde väljare, 23 procent, har bytt parti sedan valet i september förra året. Sjörén menar att det finns ”ett missnöje med partierna, hur de profilerar sig”.

Undersökningen, som bygger på 8 949 intervjuer, genomfördes mellan den 2 och 12 september. Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?”

Mätningen i sin helhet finns att läsa på Sifo:s hemsida.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.