Sex tbc-fall i Luleå


I slutet av förra året insjuknade en person i tbc i Luleå. Efter omfattande smittspårningsarbete har man upptäckt att sex personer i Region Norrbotten bär på tbc-smitta, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

Det var i december som en person insjuknade i tuberkulos efter att ha vistats i Gammelstads hälsocentral och folktandvårdens lokaler. Man drog därför igång en smittspårningsinsats där 700 personer skulle undersökas. Nu har man tagit prover på 600 personer.

– Sex personer bär på latent tbc. Men det var egentligen väntat eftersom uppemot en tredjedel av jordens befolkning är tbc-bärare, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Region Norrbotten, till tv-kanalen.

Ingen av dessa personer har dock insjuknat, och har inte heller fått någon feber eller hosta. Tbc är dock inte smittsam om bäraren inte visar upp några symptom.

– De här sex personerna som bär på tbc kan lika gärna ha blivit smittade under en tidigare utlandssemester, säger Anders Nystedt till SVT.

Spårningen av smittan kommer att fortsätta. I slutet av februari eller i mars kommer man att summera det hela. Samtidigt är det ”möjligt att vi hittar fler tbc-bärare som måste behandlas”.