Seg jobbstart för ukrainska flyktingar

Dåliga kunskaper i engelska och avsaknad av barnomsorg har troligen bidragit till att inte fler har fått jobb i Sverige. Arkivbild. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT


Språket och frånvaron av barnomsorg tros vara några av förklaringarna till varför inte fler ukrainska flyktingar hittills har börjat arbeta i Sverige.

– Många av dem som kommit hit är kvinnor med barn som fram till nu inte haft ordnad barnomsorg. Det är en av flera troliga förklaringar till att inte fler skrivit in sig hos Arbetsförmedlingen. En annan är givetvis att många hoppas kunna återvända till hemlandet så snart som möjligt, säger Sofie Carlsson som ingår i Arbetsförmedlingens ledningsstab.

Enligt preliminära siffror från myndigheten är det omkring 1 600 personer som har skrivit in sig på förmedlingarna sedan januari i år. Av dem är det drygt 60 procent som har en eftergymnasial utbildning på två år eller mer och drygt 70 personer har gått vidare till anställning eller studier.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!