Scholz pressas av nya uppgifter om skattehärva

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Arkivbild. Foto: Markus Schreiber/AP/TT


Nya detaljer om en skattebedrägerihärva under Olaf Scholz tid som borgmästare i Hamburg pressar den tyske förbundskanslern. Scholz tiger om saken, som dragit till sig ytterligare uppmärksamhet sedan 200 000 euro i kontanter av oklart ursprung hittats hos hans partikollega i Hamburg – en tidigare inflytelserik ledamot i förbundsdagen.

Härvan kretsar kring en svindel i miljardklassen, som av oppositionspolitiker beskrivits som det kanske största skattebrottet i Tyskland genom tiderna.

De så kallade cum-ex-affärerna, som ägde rum under förbundskansler Olaf Scholz (SPD) tid som borgmästare i Hamburg, är en form av avancerat skattefiffel som grovt förenklat går ut på att lura myndigheter att man har rätt att få tillbaka skatt på en aktieutdelning som egentligen aldrig betalats in.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!