Sarkozy ska ställs inför rätta
Frankrikes expresident Nicolas Sarkozy. Foto: Ian Langsdon/AP/TT-arkivbild


Frankrikes expresident Nicolas Sarkozy har förlorat sitt sista möjliga överklagande och ska därför ställas inför rätta för misstankar om maktmissbruk och korruption.

Hans advokat avfärdar det hela.

– De här rättsliga frågorna är fortfarande irrelevanta, säger advokat Jacqueline Laffont, som säger att en fransk domstol nu ska ta upp frågor som Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna redan avfärdat.

Men den högsta domstol i landet som kan ta ställning till överklagandet anser att det är motiverat med en rättegång mot Sarkozy, hans tidigare advokat Thierry Herzog samt tidigare domaren Gilbert Azibert.

Sarkozy, president 2007–2012, anklagas för att tillsammans med Herzog ha konspirerat om att erbjuda Azibert ett välbetalt jobb i Monaco i utbyte mot insiderinformation om ett annat korruptionsmål mot Sarkozy, om illegal finansiering av presidentvalkampanjen 2007.

Utredare hade buggat Sarkozys telefoner efter anklagelser om att han låtit dåvarande libyska regimen bekosta hans kampanj. Det var under de inspelningarna som Sarkozy hördes prata om det andra korruptionsmålet, där han misstänktes ha tagit emot olagliga kampanjbidrag från L'Oreal-arvtagerskan Liliane Bettencourt.

Sarkozy friades 2013 från misstankarna om kampanjfinansieringen 2007. Han har också pekat på att Azibert aldrig fick jobbet i Monaco och att han själv därför inte bör ställas inför rätta.

(TT-AFP)