Säpo: Misstänkt agent anhållen
En person har anhållits misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige. Foto: Maja Suslin/TT-arkivbild


En person är anhållen misstänkt för att ha spionerat mot Sverige för Rysslands räkning. Personen arbetar inom svensk högteknologisk industri, och ska ha värvats av en rysk underrättelseofficer, enligt Säpo.

Personen greps under ett möte i centrala Stockholm på tisdagskvällen med stöd av polisen, uppger Säpo.

– Han greps under ett möte med en rysk underrättelseofficer som är stationerad här i Stockholm under diplomatisk täckbefattning, säger Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage vid Säkerhetspolisen.

Personen uppges jobba inom svensk högteknologisk industri och har hanterat uppgifter som kan vara intressanta för främmande makt. Brottsligheten misstänks ha pågått åtminstone sedan 2017.

Känslig information

TT: Har känslig information lämnats ut till Ryssland?

– Det är för tidigt att prata om vad vi vet att han har lämnat ut, men det är ju en del i själva brottet att man bedriver sån verksamhet som syftar till att. . ., säger Stenling, som avbryter sig innan han fortsätter:

– Jag kan inte för utredningens skull gå in på vad vi vet har lämnats över.

Daniel Stenling, Säpos enhetschef för kontraspionage. Foto: Christine Olsson/TT

Arbetet med ärendet har pågått under en längre tid. Säpo bedriver förundersökningen som leds av Mats Ljungqvist, åklagare vid Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål.

– Det jag kan bekräfta är att en person i går kväll greps för misstanke om olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige. Men det är en känslig utredning och jag kan inte säga mer än så, säger Mats Ljungqvist till TT.

"Locket på"

Han kan inte heller ge några fler detaljer kring vem den anhållne personen är.

– Det är locket på helt enkelt, och det beror på att det är känsligt läge just nu, säger han.

Hur många möten som den anhållna personen har haft med den ryska spionen vill Säpo inte säga, inte heller om de har träffats uteslutande i Sverige.

– Men vi har följt den här misstänkta agenten under en längre tid. Han har med regelbundenhet träffat den ryske underrättelseofficeren och han har gjort det på så sätt att man har vinnlagt sig för att dölja de här mötena.

Den ryske spionen verkar i Sverige under diplomatisk immunitet och kan därför inte gripas eller åtalas för brott. Daniel Stenling säger dock att utan immunitet hade det varit aktuellt att gripa ryssen.

– Förmodligen skulle det vara samma brottsrubricering, säger han.

Ingen koppling

Tidigare i veckan har Aftonbladet och Ekot rapporterat om att ett tiotal personer över hela landet är misstänkta för att ha bedrivit verksamhet som kan hota rikets säkerhet. Men enligt Ljungqvist finns inget samband mellan de två ärendena. Även Säpo hanterar misstankarna mot den anhållna mannen som ett enskilt ärende.

– Som jag ser det finns det inga kopplingar, utan det här är ett eget ärende som vi har följt under en tid, säger Ljungkvist.

Enligt Daniel Stenling går gripandet i linje med den bild som Säpo har av ett ökat underrättelsehot mot Sverige.

– Man söker få ett säkerhetspolitiskt övertag över ett annat land. Man har sina strategiska målsättningar och det innefattar att andra länder måste acceptera dem eller ställas inför ett faktum. Påverkansoperationer är en del i det. Men grunden för att man ska kunna göra de här påverkansoperationerna är att man har en väldigt god underrättelsebild så att man vet vilka metoder man ska använda, när och hur man ska rikta dem, säger han.

(Carl Cato/TT)