"Sänk straffåldern” säger polis i Lysekil


Polisen i Lysekil har inte tillräckligt med resurser för att hantera bråkiga ungdomar. Nu funderar man på olika sätt att lösa problemen.

Ungdomsgängen i Lysekil består av 20-30 ungdomar i löst sammansatta grupper. De är i åldrarna 11-18 år, och de flesta av dem är inte straffmyndiga. Polisen har sedan en tid tillbaka haft svårt att hantera situationen.

– De är fler än oss, säger polisen Henrik Rörberg till SR.

Rörberg anser att man bör sänka straffåldern, som idag ligger på 15 år. Den som är yngre än 15 år och begår brott ska de sociala myndigheterna hantera.

– Ungdomarna begår nu grova brott i tidig ålder, och samhället måste anpassa sig efter det, säger Henrik Rörberg till radiokanalen.

Kommunen har i dagsläget hyrt in väktare till Lysekils centrum, men insatserna verkar inte vara tillräckliga. Kommunens säkerhetsansvariga, Joakim Hagetoft, säger till SR att man börjat tänka på att ansöka om att få ett paragraf 3-område. I ett sådant område skulle särskilt utbildade ordningsvakter kunna ingripa vid brott även på allmänna platser, samt gripa brottsmisstänkta personer.

– Väktarrapporterna som vi får in nu ökar sannolikheten om att vi skulle kunna få till ett sånt Lov 3-område i framtiden, säger Joakim Hagetoft till SR.

Läs mer: Ungdomar vandaliserar Lysekil: "Det har spårat ut totalt"