loading

Prodemokratiska parlamentsledamöterna Helena Wong, Wu Chi-wai, Andrew Wan Siu-kin och Lam Cheuk-ting avgår från Hongkongs lagstiftande församling, den 12 november 2020. Foto: Anthony Kwan/Getty Images
Prodemokratiska parlamentsledamöterna Helena Wong, Wu Chi-wai, Andrew Wan Siu-kin och Lam Cheuk-ting avgår från Hongkongs lagstiftande församling, den 12 november 2020. Foto: Anthony Kwan/Getty Images
Utrikes

Samtliga pro-demokratiska ledamöter har lämnat Hongkongs parlament

Jojje Olsson

Tidigare i veckan uteslöts fyra pro-demokratiska parlamentariker från Hongkongs lagstiftande församling med omedelbar verkan. Detta ledde till att de återstående femton pro-demokratiska ledamöterna i sympati lämnade parlamentet tillsammans.

För första gången sedan Hongkong överlämnades till Kina 1997, står staden därmed utan politisk opposition till det pro-kinesiska etablissemanget i såväl den verkställande som lagstiftande makten.

Dagens händelser utspelade sig efter att den nationella folkkongressens ständiga utskott i Peking – Kinas högsta lagstiftande församling – antagit en resolution som gör det möjligt för Hongkongs myndigheter att omedelbart avsätta de av stadens parlamentariker man inte är nöjd med.

Redan under gårdagen rapporterade South China Morning Post att myndigheterna i Peking var i färd med att införa en lag som gör “patriotism” till en förutsättning för att vara ledamot i Hongkongs parlament.

När dessa nya bestämmelser presenterades framkom att alla ledamöter som stödjer Hongkongs självständighet, vägrar acceptera nationens suveränitet över staden, samarbetar med utländska aktörer för att påverka inhemsk politik eller agerar på ett vis som “hotar den nationella säkerheten” omedelbart kommer uteslutas från den lagstiftande församlingen.

Parlamentariker som inte respekterar Hongkongs grundlag Basic Law ska också uteslutas. Det framgick dock inte hur eller vem som ska avgöra vilka ledamöter som har brutit mot någon av alla de ovanstående svepande formuleringarna.

Lagen gav vidare stadens lokala myndigheter rätten att utesluta parlamentariker som ansågs ha gjort sig skyldiga till brott mot den nya lagen. Man lät sedan ingen tid gå förlorad, utan uteslöt därefter Dennis Kwok, Kwok Ka-ki, Kenneth Leung och Alvin Yeung från den lagstiftande församlingen.

Det snabba agerandet visar på att de lokala myndigheterna redan på förhand kände till lagen och sannolikt agerade i samspel med Peking.

Redan när uppgifterna om den nya lagen började sippra ut, så pratade samtliga pro-demokratiska ledamöter ihop sig och gav vid handen att alla kommer att avgå om någon av dem utesluts. Således meddelade de återstående femton pro-demokratiska ledamöterna att de skulle lämna in sina avskedsansökningar, med anledning av att de första fyra sparkats ut från parlamentet.

De utsparkade och avgående ledamöterna uppger att parlament har strypts av centralregeringen till den grad att oppositionen inte längre kan verka där. Den nya lagen från Peking är bara den senaste i en rad åtgärder för att ta kontroll över den lagstiftande församlingen:

* I maj valdes pro-kinesiska parlamentsledamoten Starry Lee till ordförande i en viktig kommitté, där en pro-demokratisk ledamot tidigare tjänat som ordförande på ett vis som försvårade för stadens myndigheter att få genom vissa lagförslag. Lee valdes till ordförande i en omröstning som skedde efter att säkerhetsvakter “burit ut” pro-demokratiska ledamöter från salen och låst dörrarna så att de inte kunde rösta i frågan.

* I juli meddelades att tolv stycken kandidater till stadens parlamentsval, som var planerat att hållas i september, förbjuds från att ställa upp. Bland de tolv fanns flera redan sittande parlamentariker, inklusive alla de fyra som i dag uteslöts från parlamentet. Motiveringen till diskvalificeringarna var återigen svepande – kandidater som inte upprätthåller Hongkongs grundlag eller visar motstånd mot den nationella säkerhetslagen diskvalificerades per automatik.

* Senare i juli meddelades att parlamentsvalet skjuts upp helt och hållet med minst ett år. Beslutet motiverades med covid-19, och togs enhälligt av regeringschefen Carrie Lam genom en särskild nödlag. Lam underströk att hon hade stöd från Peking i sitt beslut.

Kritiker menade att beslutet istället berodde på en rädsla från myndigheternas sida att de pro-demokratiska ledamöterna skulle göra stora framgångar i valet. I de inte så fullt lika viktiga lokalvalen i november i fjol, kammade pro-demokratiska kandidater nämligen hem inte mindre än 15 av 16 distrikt. Lokalvalen sågs på förhand som en slags folkomröstning om hur myndigheter och polis hanterat stadens proteströrelse.

* Tidigare denna månad arresterades sju stycken parlamentariker med anledning av det ovannämnda debaclet i maj, då Starry Lee valdes till ordförande i en av parlamentets kommittéer. Innan omröstningen – som alltså ägde rum efter att flera politiker låsts ute från salen – uppstod nämligen handgemäng. Ingen ledamot från den pro-kinesiska sidan arresterades dock, och en personanmälan mot en av dem som slog en pro-demokrat till marken blockerades av myndigheterna.

Detta är bara ett axplock av åtgärder för att försvåra de pro-demokratiska parlamentarikernas arbete. De äger dessutom rum vid sidan av såväl den nya svepande nationella säkerhetslagen, som räder mot mediehus och massarresteringar av aktivister och meningsmotståndare.

Men det var alltså dagens omedelbara uteslutning av fyra stycken parlamentariker via ytterligare ett dekret från Peking som blev droppen vilken fick bägaren att rinna över för stadens pro-demokratiska lagstiftare.

Att lämna parlamentet var dock inget enkelt beslut. Ironiskt nog så skedde detta samtidigt som jag åt lunch med en aktivist från Hongkong som nu har bosatt sig på Taiwan. Vi började genast givetvis diskutera frågan.

Jag argumenterade för att parlamentarikerna borde stanna kvar, för att i största möjliga mån försöka hindra det snabba förfallet av politiska och civila rättigheter just nu. Parlamentarikerna får dessutom lön och möjlighet att anställa yngre assistenter och sekreterare som på så vis kan få erfarenhet av det politiska spelet.

Min lunchkamrat menade däremot att parlamentarikerna gör helt rätt. Att stanna kvar i den lagstiftande församlingen vore att ge både Peking och de lokala myndigheterna legitimitet, då de kan peka på att politisk opposition fortfarande existerar i staden.

Det finns så klart poänger i bådas våra resonemang. Oavsett vilket, så var stadens parlament det sista betydelsefulla forumet där oppositionen kunde ge uttryck för sina politiska uppfattningar. Efter att proteströrelsen krossats och civilsamhället strypts, fanns inte längre någon säker kanal med möjlighet att motverka eller knappt ens uttrycka missnöje mot den av etablissemanget förda politiken.

Läsare av InBeijing vet att kuvandet av Hongkongs lagstiftande församling inte började först i år. Exempelvis uteslöts sex stycken parlamentariker 2016 och 2017, sedan de utfört olika former av protester då de avlagt sin parlamentsed till Hongkong och Kina.

Men en betydande skillnad var att dessa uteslutningar krävde såväl en lokal rättsprocess som godkännandet av en kommitté i Peking. Veckans uteslutningar genomfördes omedelbart, med ett penseldrag från Hongkongs lokala myndigheter som i sin tur har satts vid makten av regimen i Peking.

Samma myndigheter försöker dock hålla gott mod. Regeringschefen Carrie Lam sade samma dag att händelsen inte alls påverkar parlamentets legitimitet och uttryckte samtidigt sin glädje över att det nu blir allt lättare för den verkställande makten att få genom sina lagförslag, skriver New York Times:

"Carrie Lam, Hong Kong’s chief executive, dismissed suggestions that the absence of the opposition lawmakers would tarnish the legislature if it pushed through policies favored by Beijing’s supporters.

“Of course we want the Legislative Council to pass the bills that we propose. We feel all the more excited when they can be passed in an efficient manner,” she said. 'As the executive branch, we work in the hopes that the council will support and pass our bills.'"

Värt att notera är att Hongkongs lagstiftande församling alltid har varit riggad till etablissemangets fördel.

Bara hälften av de 70 platserna väljs direkt av stadens befolkning. Resterande 35 delas ut till intresseorganisationer inom olika samhällsområden och affärssektorer, av vilka en betydande majoritet tillfaller pro-kinesiska kandidater.

Trots detta har man från myndigheternas sida alltså haft problem att tygla parlamentet, och sett sig tvingade att ställa in årets val där pro-demokratiska politiker riggningen till trots ansågs ha möjlighet att för första gången vinna en majoritet i församlingen.

Men från och med i dag spelar allt detta inte längre någon roll. För nu har Hongkong, precis som Kina, ett parlament av nickedockor.

Vad som kvarstår av oppositionen har drivits bort från såväl gator som politiska poster. Vad som nu händer med den är oklart. Men en sak är säker; oppositionen kommer inte att ge upp. Något jag blev ännu mer övertygad om efter min lunch här i Taipei.

Denna text publicerades först på nyhetsbloggen InBeijing. Den återges här med författaren Jojje Olssons tillstånd. Åsikterna som uttrycks i artikeln är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis Epoch Times åsikter.

Jojje Olsson är journalist och författare bosatt i Taipei sedan 2016. Han levde tidigare i Peking i åtta år, men är nu svartlistad från Kina på grund av sitt arbete. Jojje har skrivit för över 100 svenska tidningar och jobbar nu på sin sjätte bok om Kina. Han har sedan 2010 drivit bloggen InBeijing, som är Sveriges största nyhetssida om Kina. Här finns också InBeijings nyhetsbrev.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading

Prodemokratiska parlamentsledamöterna Helena Wong, Wu Chi-wai, Andrew Wan Siu-kin och Lam Cheuk-ting avgår från Hongkongs lagstiftande församling, den 12 november 2020. Foto: Anthony Kwan/Getty Images
Prodemokratiska parlamentsledamöterna Helena Wong, Wu Chi-wai, Andrew Wan Siu-kin och Lam Cheuk-ting avgår från Hongkongs lagstiftande församling, den 12 november 2020. Foto: Anthony Kwan/Getty Images
Utrikes

Samtliga pro-demokratiska ledamöter har lämnat Hongkongs parlament

Jojje Olsson

Tidigare i veckan uteslöts fyra pro-demokratiska parlamentariker från Hongkongs lagstiftande församling med omedelbar verkan. Detta ledde till att de återstående femton pro-demokratiska ledamöterna i sympati lämnade parlamentet tillsammans.

För första gången sedan Hongkong överlämnades till Kina 1997, står staden därmed utan politisk opposition till det pro-kinesiska etablissemanget i såväl den verkställande som lagstiftande makten.

Dagens händelser utspelade sig efter att den nationella folkkongressens ständiga utskott i Peking – Kinas högsta lagstiftande församling – antagit en resolution som gör det möjligt för Hongkongs myndigheter att omedelbart avsätta de av stadens parlamentariker man inte är nöjd med.

Redan under gårdagen rapporterade South China Morning Post att myndigheterna i Peking var i färd med att införa en lag som gör “patriotism” till en förutsättning för att vara ledamot i Hongkongs parlament.

När dessa nya bestämmelser presenterades framkom att alla ledamöter som stödjer Hongkongs självständighet, vägrar acceptera nationens suveränitet över staden, samarbetar med utländska aktörer för att påverka inhemsk politik eller agerar på ett vis som “hotar den nationella säkerheten” omedelbart kommer uteslutas från den lagstiftande församlingen.

Parlamentariker som inte respekterar Hongkongs grundlag Basic Law ska också uteslutas. Det framgick dock inte hur eller vem som ska avgöra vilka ledamöter som har brutit mot någon av alla de ovanstående svepande formuleringarna.

Lagen gav vidare stadens lokala myndigheter rätten att utesluta parlamentariker som ansågs ha gjort sig skyldiga till brott mot den nya lagen. Man lät sedan ingen tid gå förlorad, utan uteslöt därefter Dennis Kwok, Kwok Ka-ki, Kenneth Leung och Alvin Yeung från den lagstiftande församlingen.

Det snabba agerandet visar på att de lokala myndigheterna redan på förhand kände till lagen och sannolikt agerade i samspel med Peking.

Redan när uppgifterna om den nya lagen började sippra ut, så pratade samtliga pro-demokratiska ledamöter ihop sig och gav vid handen att alla kommer att avgå om någon av dem utesluts. Således meddelade de återstående femton pro-demokratiska ledamöterna att de skulle lämna in sina avskedsansökningar, med anledning av att de första fyra sparkats ut från parlamentet.

De utsparkade och avgående ledamöterna uppger att parlament har strypts av centralregeringen till den grad att oppositionen inte längre kan verka där. Den nya lagen från Peking är bara den senaste i en rad åtgärder för att ta kontroll över den lagstiftande församlingen:

* I maj valdes pro-kinesiska parlamentsledamoten Starry Lee till ordförande i en viktig kommitté, där en pro-demokratisk ledamot tidigare tjänat som ordförande på ett vis som försvårade för stadens myndigheter att få genom vissa lagförslag. Lee valdes till ordförande i en omröstning som skedde efter att säkerhetsvakter “burit ut” pro-demokratiska ledamöter från salen och låst dörrarna så att de inte kunde rösta i frågan.

* I juli meddelades att tolv stycken kandidater till stadens parlamentsval, som var planerat att hållas i september, förbjuds från att ställa upp. Bland de tolv fanns flera redan sittande parlamentariker, inklusive alla de fyra som i dag uteslöts från parlamentet. Motiveringen till diskvalificeringarna var återigen svepande – kandidater som inte upprätthåller Hongkongs grundlag eller visar motstånd mot den nationella säkerhetslagen diskvalificerades per automatik.

* Senare i juli meddelades att parlamentsvalet skjuts upp helt och hållet med minst ett år. Beslutet motiverades med covid-19, och togs enhälligt av regeringschefen Carrie Lam genom en särskild nödlag. Lam underströk att hon hade stöd från Peking i sitt beslut.

Kritiker menade att beslutet istället berodde på en rädsla från myndigheternas sida att de pro-demokratiska ledamöterna skulle göra stora framgångar i valet. I de inte så fullt lika viktiga lokalvalen i november i fjol, kammade pro-demokratiska kandidater nämligen hem inte mindre än 15 av 16 distrikt. Lokalvalen sågs på förhand som en slags folkomröstning om hur myndigheter och polis hanterat stadens proteströrelse.

* Tidigare denna månad arresterades sju stycken parlamentariker med anledning av det ovannämnda debaclet i maj, då Starry Lee valdes till ordförande i en av parlamentets kommittéer. Innan omröstningen – som alltså ägde rum efter att flera politiker låsts ute från salen – uppstod nämligen handgemäng. Ingen ledamot från den pro-kinesiska sidan arresterades dock, och en personanmälan mot en av dem som slog en pro-demokrat till marken blockerades av myndigheterna.

Detta är bara ett axplock av åtgärder för att försvåra de pro-demokratiska parlamentarikernas arbete. De äger dessutom rum vid sidan av såväl den nya svepande nationella säkerhetslagen, som räder mot mediehus och massarresteringar av aktivister och meningsmotståndare.

Men det var alltså dagens omedelbara uteslutning av fyra stycken parlamentariker via ytterligare ett dekret från Peking som blev droppen vilken fick bägaren att rinna över för stadens pro-demokratiska lagstiftare.

Att lämna parlamentet var dock inget enkelt beslut. Ironiskt nog så skedde detta samtidigt som jag åt lunch med en aktivist från Hongkong som nu har bosatt sig på Taiwan. Vi började genast givetvis diskutera frågan.

Jag argumenterade för att parlamentarikerna borde stanna kvar, för att i största möjliga mån försöka hindra det snabba förfallet av politiska och civila rättigheter just nu. Parlamentarikerna får dessutom lön och möjlighet att anställa yngre assistenter och sekreterare som på så vis kan få erfarenhet av det politiska spelet.

Min lunchkamrat menade däremot att parlamentarikerna gör helt rätt. Att stanna kvar i den lagstiftande församlingen vore att ge både Peking och de lokala myndigheterna legitimitet, då de kan peka på att politisk opposition fortfarande existerar i staden.

Det finns så klart poänger i bådas våra resonemang. Oavsett vilket, så var stadens parlament det sista betydelsefulla forumet där oppositionen kunde ge uttryck för sina politiska uppfattningar. Efter att proteströrelsen krossats och civilsamhället strypts, fanns inte längre någon säker kanal med möjlighet att motverka eller knappt ens uttrycka missnöje mot den av etablissemanget förda politiken.

Läsare av InBeijing vet att kuvandet av Hongkongs lagstiftande församling inte började först i år. Exempelvis uteslöts sex stycken parlamentariker 2016 och 2017, sedan de utfört olika former av protester då de avlagt sin parlamentsed till Hongkong och Kina.

Men en betydande skillnad var att dessa uteslutningar krävde såväl en lokal rättsprocess som godkännandet av en kommitté i Peking. Veckans uteslutningar genomfördes omedelbart, med ett penseldrag från Hongkongs lokala myndigheter som i sin tur har satts vid makten av regimen i Peking.

Samma myndigheter försöker dock hålla gott mod. Regeringschefen Carrie Lam sade samma dag att händelsen inte alls påverkar parlamentets legitimitet och uttryckte samtidigt sin glädje över att det nu blir allt lättare för den verkställande makten att få genom sina lagförslag, skriver New York Times:

"Carrie Lam, Hong Kong’s chief executive, dismissed suggestions that the absence of the opposition lawmakers would tarnish the legislature if it pushed through policies favored by Beijing’s supporters.

“Of course we want the Legislative Council to pass the bills that we propose. We feel all the more excited when they can be passed in an efficient manner,” she said. 'As the executive branch, we work in the hopes that the council will support and pass our bills.'"

Värt att notera är att Hongkongs lagstiftande församling alltid har varit riggad till etablissemangets fördel.

Bara hälften av de 70 platserna väljs direkt av stadens befolkning. Resterande 35 delas ut till intresseorganisationer inom olika samhällsområden och affärssektorer, av vilka en betydande majoritet tillfaller pro-kinesiska kandidater.

Trots detta har man från myndigheternas sida alltså haft problem att tygla parlamentet, och sett sig tvingade att ställa in årets val där pro-demokratiska politiker riggningen till trots ansågs ha möjlighet att för första gången vinna en majoritet i församlingen.

Men från och med i dag spelar allt detta inte längre någon roll. För nu har Hongkong, precis som Kina, ett parlament av nickedockor.

Vad som kvarstår av oppositionen har drivits bort från såväl gator som politiska poster. Vad som nu händer med den är oklart. Men en sak är säker; oppositionen kommer inte att ge upp. Något jag blev ännu mer övertygad om efter min lunch här i Taipei.

Denna text publicerades först på nyhetsbloggen InBeijing. Den återges här med författaren Jojje Olssons tillstånd. Åsikterna som uttrycks i artikeln är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis Epoch Times åsikter.

Jojje Olsson är journalist och författare bosatt i Taipei sedan 2016. Han levde tidigare i Peking i åtta år, men är nu svartlistad från Kina på grund av sitt arbete. Jojje har skrivit för över 100 svenska tidningar och jobbar nu på sin sjätte bok om Kina. Han har sedan 2010 drivit bloggen InBeijing, som är Sveriges största nyhetssida om Kina. Här finns också InBeijings nyhetsbrev.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024