Girjas sameby vinner en mångårig tvist mot staten. Högsta domstolen ger samebyn ensamrätt att bestämma om andra ska få jaga och fiska i området.
– Det känns fantastiskt skönt när tio års prövning är över. Nu börjar ett nytt kapitel, säger Matti Blind Berg, ordförande i Girjas sameby.
Högsta domstolen (HD) slår fast i sin dom att samebyn har denna rätt som en följd av urminnes hävd. Samebyn får därmed upplåta småviltsjakt och fiske utan statens samtycke.
Tvisten har pågått sedan 2009 då Girjas stämde staten – och handlar om vem som ska ha upplåtelserätt till småviltsjakt och fiske på samebyns områden ovanför odlingsgränsen.
Staten yrkade att det är den, i form av markägare, som har rätt att bestämma över jakt och fiske, medan samebyn enbart har rätt att utöva jakt och fiske.
Girjas å sin sida yrkade att samebyn ensam ska äga upplåtelserätten till det. Det är en rättighet som de anser tillkommer genom urminnes hävd, en juridisk rätt som bygger på att man under lång tid har brukat marken. Och HD ger alltså samebyn rätt i dagens dom.
"Består fortfarande"
Sten Andersson, ledamot i HD och referent i målet, förklarar att samebyns argumentation inte har godtagits med grund i rennäringslagen.
Däremot har den vunnit målet med hänvisning till just urminnes hävd. Domstolen finner att det i vart fall i mitten av 1700-talet hade utvecklats en rätt för enskilda samer att styra över jakten och fisket i området. Denna rätt gick under 1800-talet över till medlemmar i samebyn.
– Rättigheter som uppkommit av urminnes hävd består fortfarande, säger Sten Andersson.
Domen har enbart verkan mellan parterna, säger ledamoten Sten Andersson, men han understryker att HD:s domar har en prejudicerande roll vilket gör att domen kommer påverka andra samebyar.
Domstolen är enig om domslutet, som krävt mycket arbete.
– Det har varit ett mycket omfattande mål tidsmässigt, det är ett av de större mål som Högsta domstolen handlagt under många, många år, säger Anders Eka, ledamot i HD och ordförande i målet.
Applåder i salen
Efter att ledamöterna i Högsta domstolen presenterat sitt resonemang utbröt applåder i salen.
– Det känns fantastiskt skönt när tio års prövning är över. Nu börjar ett nytt kapitel, säger Matti Blind Berg, ordförande i Girjas sameby, till TT.
Han säger att det är svårt att sätta ord på känslan som infann sig när de fick ta del av beslutet.
– Det är svårt att förklara i ord, det var en stor glädje för samebyns äldre medlemmar som dragit i gång det här och levt med det här.
Blind Berg vill analysera domen innan han kan säga vad den kan komma att innebära för andra samebyar.
– Det som har varit tufft är den retorik som statens advokater började med i Gällivare. Jag trodde inte det språkbruket levde kvar på 2000-talet.
Han blev i slutänden inte förvånad av utfallet.
– Ärligt talat inte, men det är väldigt kluvet. Rent förnuftsmässigt så kändes det som att vi skulle få rätt, säger Matti Blind Berg.
Regeringen analyserar
Åsa Larsson Blind, förbundsordförande i Samernas riksförbund, säger att det är en stor dag.
– Vi är otroligt glada över den argumentation som rätten har fört och på det sätt som den har gjort det, säger hon till TT.
Hur domen påverkar andra samebyar är i dagsläget oklart, säger hon.
– Det ser ut som att vi har fått ett klargörande av rättsläget.
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) skriver i en sms-kommentar till TT att domen just nu analyseras inom Regeringskansliet:
"Först när denna är färdig kan regeringen ta ställning till om utgången kräver något initiativ från regeringens håll."
(TT)