Så styr vår vidskeplighet oss: Olyckstalet tretton
För en del känns det otryggt att sitta på rad nummer 13 under flygresan. Foto: Eva Sagerfors


Vi är så vidskepliga att flygbolag och andra företag vidtar åtgärder för att vi ska känna oss trygga. Det finns till och med ett ord för rädsla för talet tretton, och det kan vara en trevlig gest att duka för en fjortonde gäst om man vet att någon av gästerna är känslig för sådant.

Det är inte ovanligt att nya flygvärdinnor och stewarder blir ombedda av erfaren flygpersonal att gå och hjälpa en passagerare på rad 13. När de kommer dit förstår de att de har blivit utsatta för ett skämt, för där finns ingen rad 13.

På grund av människors vidskeplighet har många flygbolag valt att hoppa över just rad 13. För passagerares trygghet kommer därför rad 14 efter rad 12.

Våning tretton

Det finns fler exempel där just talet tretton undviks. När det nya Elite Plaza Hotel byggdes i Örnsköldsvik för några år sedan bestämde de att hoppa över våning tretton. De har heller inga rum som slutar på 13. En del besökare uppmärksammar att knappen för 13 saknas i hissen och undrar varför, men enligt personal på hotellet har ingen saknat varken våning eller rum nummer 13.

I en del höga hus finns ingen våning med nummer 13.

I många kulturer är talet tretton ett olyckstal och flera hotell har av respekt gentemot sina gäster valt att undvika att numrera trettonde våningen eller rum med nummer 13. Den trettonde våningen får då istället nummer 14.

I Stockholms Scandic Victoria Tower, med sina 34 våningar, kan man bo på våning 13. Det är ovanligt att kunder ber att få undvika nummer 13, men en gång var det en person som absolut inte ville bo i rum 1313, berättar hotellpersonalen. Kanske skulle det ha känts som dubbel otur att bo där.

Tretton vid bordet

Att oroa sig över just olyckstalet tretton kallas triskaidekafobi och härstammar troligtvis från kristendomen och den sista måltiden, då Jesus och hans lärjungar var tretton vid bordet.

Av den anledningen tror en del också att det medför otur att vara just tretton kring bordet. Inspirerad av den idén skrev detektivförfattarinnan Agatha Christie romanen: ”Tretton vid bordet” 1933. Där tog hon fasta på tron i den brittiska kulturen att en av de sittande vid bordet då skulle dö under året.

I en annan berättelse, sagan om prinsessan Törnrosa, medför talet tretton också tråkiga påföljder. Hennes föräldrar hade bara plats för tolv av landets tretton féer när de skulle döpa henne. De ville servera på gyllene tallrikar och de hade inte fler än tolv. Den trettonde fén dök ändå upp. Hon var arg och uttalade därför en förbannelse över flickebarnet. Det resulterade i Törnrosas hundraåriga sömn.

Behövs det en "extra gäst"?

Även om det kan förefalla vara vidskepelse att vilja undvika tretton vid bordet, kan man som värd eller värdinna låta duka till en extra gäst, om man vet att någon av de inbjudna är känslig för detta, tipsade Magdalena Ribbing. Det är inte ovanligt i fransk kultur att låtsas vänta på en extra gäst, nummer fjorton, som man har dukat en plats för. En idé är att duka fram ett kuvert med docksaker. Om inte annat så kan det bli ett samtalsämne under bjudningen.

 

Den unge mannen är tunnhårig när han går in till frisören, men när han är klar – vilken förvandling

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?