(TT)
Totalt sett avslogs 32 procent av alla tillståndsansökningar för vindkraftsprojekt mellan 2014 och 2019, enligt en sammanställning från Energimyndigheten. Vindkraftparker kan dock variera mycket i storlek, där vissa projekt kan innefatta uppförandet av flera hundra vindkraftverk och sett till antalet vindkraftverk var det 46 procent som fick avslag.
Den vanligaste grunden för avslag är att kommunerna inte tillstyrker ett projekt. Kommunala avstyrkanden utgjorde 46 procent av avslagen under perioden, vilket omfattade 20 procent av de planerade vindkraftverken.
Den näst vanligaste grunden för avslag är artskyddsfrågor. De utgjorde totalt sett 26 procent av avslagen, motsvarande 9 procent av alla enskilda vindkraftverk som planerats.
Sammantaget 7 procent av tillståndsansökningarna avslogs på grund av att de stod i konflikt med Försvarsmaktens intressen. Eftersom ett enskilt avslag handlade om en förhållandevis stor park innebar det att Försvarsmaktens avstyrkanden sammantaget utgjorde 39 procent av samtliga avslag under perioden.
Källa: FOI-rapporten "Möjligheter till samexistens mellan Försvarsmaktens verksamhet och utbyggd vindkraft"