Så kan vi säga ”ja” till livet
Genom att acceptera mer och att avvisa mindre kan vi sluta dra oss undan livet
Foto: Casey Horner/Unsplash


Det händer ofta att vi avvisar erfarenheten precis framför oss. Oftast är det av gammal vana. Vi kanske ogillar obehaget eller ovissheten eller blir nedslagna av det faktum att vi inte får det vi vill ha.

Fundera på några vanliga scenarier.

Du kanske inte tycker om hur andra människor beter sig och märker att du tänker illa om dem. Eller så gör du detsamma mot dig själv när du har upprepat ett misstag. Du kanske väljer att distrahera dig och fyller dig med tv-shower eller tv-spel eller helt enkelt utropar att du har fått nog av alltihop och drar dig undan svåra relationer eller situationer.

Anledningen till att vi ofta blir frustrerad av andra människor, trycker ner oss själva eller undviker de svåra sakerna är just att vi drar oss undan vår upplevelse.

Det är därför vi har så svårt med goda vanor som meditation, träning, att äta sunt, skriva, läsa, och så vidare. Det är sällan lätt att hålla i en god vana, så vi säger ”nej” till dem, trots att vi verkligen önskar att vi kunde säga ”ja”.

Det är därför vi tar till alkohol, rökning, droger, skräpmat, tv, sociala medier, eller andra distraktionsmedel för att döva oss själva. Det är så här vi säger ”nej” till livet. Men tänk om vi sade ”ja”?

Så kan vi säga ”ja” till livet

Tänk på allt du klagar över. Allt som får dig att dra en djup suck. Allt som du vill undvika.

Föreställ dig nu att du skulle vara öppen för allt det där.

Du skulle kunna vara i ett rum med människor som du normalt ogillar, och känna medkänsla med dem. Du skulle kunna se deras skönhet och godhet och uppskatta dem precis som de är.

Tänk om du kunde vara en ”ja-sägare” till allting? Vad skulle det göra för skillnad för dig?

Du kan vara medkännande mot alla, även om du inte håller med dem i deras handlingar eller deras tro.

Det innebär inte att du inte ska kämpa mot orättvisor, eller inte ska försöka hjälpa de som lider. Det innebär att du inte drar dig undan från de saker som du bryr dig om. Du måste inte gilla orättvisor – men du kan gilla människorna som lider, även de vars lidande får dem att begå orättvisor. Du kan vara medkännande mot alla, även om du inte håller med dem i deras handlingar eller deras tro.

Den här öppenheten är en väg till en viss sorts frihet. När vi nästan instiktivt avvisar andra och oss själva så bakbinder vi oss själva. Vi begränsas av en oförmåga att acceptera världen så som den är och möta den med kreativitet och medkänsla.

Men tänk om du kunde säga ”ja” till alla svåra saker i livet: de projekt du är mest rädd för, de svåraste uppgifterna, de tråkigaste stunderna?

Öva på att möta allting och öppna upp för det. Öva på att se skönheten i stunden, även i de delar som du normalt avvisar eller ogillar.

Att tycka om de delar av dig själv som du vanligtvis vill förändra. Att tycka om allting.

Min erfarenhet är att om jag kan säga ”ja” till livet så som det är, så kommer livet att säga ”ja” tillbaka till mig.

Leo Babauta är författare och har skrivit sex böcker. Han driver bloggen ”Zen Habits” med över 2 miljoner följare, och har skapat flera program som hjälper människor att bemästra sina vanor.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.