Så gör du om du möter ett vildsvin i skogen

Att stöta på ett vildsvin i skogen är ovanligt, men det gäller ändå att tänka efter – särskilt om man har hund med sig. Arkivbild. Foto: Michael Probst/AP/TT


Ha vinden i ryggen, prata högt och håll hårt i hunden. Att stöta på ett vildsvin i skogen är ovanligt och attacker på allmänheten sker ytterst sällan, enligt Svenska jägareförbundet. Här är de bästa tipsen för att undvika närkontakt om du ändå är orolig.

På onsdagen hittades en jägare död i Eksjö kommun. Troligtvis avled mannen efter att han blivit skadad av ett vildsvin, enligt polisen. Det skulle i så fall vara första gången det sker i Sverige i modern tid, berättar Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet.

– Jag känner till fall i Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien. Men i samtliga fall där vi haft allvarliga skador eller dödsfall så är det jägare som drabbats, och det beror på att vildsvinen som attackerar är skadade, säger han.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!