Vad får vi för pengarna? Den ständigt aktuella frågan har många dimensioner och i en serie artiklar tittar vi närmare på Riksrevisionens arbete med effektivitetsgranskning av regeringen, statliga myndigheter och bolag. Serien inleds med en presentation av Riksrevisionens förutsättningar och arbete.
Det Riksrevisionen oftast uppmärksammas för är de effektivitetsgranskningar som genomförs gentemot ett urval av myndighetsprocesser varje år. Syftet med dessa granskningar är att kontrollera att statens resurser används effektivt och till det som myndigheter och bolag har fått i uppdrag att hantera. Riksrevisor Helena Lindberg menar att det handlar om att ”kontrollera att myndigheterna hushållar väl med statens resurser”. Totalt gör Riksrevisionen cirka 30 till 40 sådana granskningar per år.
Den andra stora uppgiften för Riksrevisionen är att granska statliga myndigheters och bolags årsredovisningar, vilket utmynnar i uttalanden om huruvida myndigheten har hanterat sin ekonomi på ett korrekt sätt eller ej.