Sverigedemokraterna vill avskaffa det så kallade flerbarnstillägget. Pengarna ska i stället betalas ut via ett skatteavdrag, men bara till föräldrar som har en fast inkomst. Partiet kallar förslaget ett "en kraftig integrationsåtgärd".
– Jag skulle vilja kalla det en integrationsreform och en jämställdhetsreform, säger SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.
Partiet föreslår i samband med vårbudgeten att flerbarnstillägget slopas. Tillägget är en utökning av barnbidraget som stiger ju fler barn som ingår i familjen. För en familj med fem barn ligger flerbarnstillägget på närmare 3 000 kronor i månaden.
SD vill omvandla tillägget till ett skatteavdrag som gör att de som arbetar, går på a-kassa eller föräldrapenning har rätt till en skattelättnad. Pengarna ska fördelas jämnt mellan föräldrarna.
Förlorare med förslaget
Det finns i dag 47 000 hushåll med fyra barn eller fler i Sverige. Statens kostnad för beräknas uppgå till 3,8 miljarder kronor nästa år. SD-förslaget innebär att arbetande barnfamiljer skulle dela på samma pott. Inga nya pengar skjuts till.
Samtidigt skulle förändringen ställa några som i dag har flerbarnstillägg utan ersättning, säger Oscar Sjöstedt. Hur stor den gruppen är har han inga siffror på.
– Målgruppen är densamma. Men står båda vårdnadshavarna utan någon som helst inkomst, då blir man nettoförlorare med det här förslaget.
En fembarnsfamilj där någon av föräldrarna arbetar får enligt SD-förslaget ett månatligt tillägg på 3 400 kronor, enligt partiets uträkningar.
Utrikes födda kvinnor
Enligt Oscar Sjöstedt skulle åtgärden skapa starka incitament för bland annat utrikes födda kvinnor, den grupp som står längs från arbetsmarknaden, att söka jobb.
– Det blir en förstärkning av den breda medelklassen där föräldrarna faktiskt går till jobbet. Och det ökar incitamenten för de barnfamiljer där föräldrarna inte går till jobbet.
TT: Finns det ingen risk att utrikes födda kvinnor hamnar ännu längre bort från arbetsmarknaden?
– Någonstans finns det ett eget val också. Står man utanför arbetsmarknaden för att man är för sjuk, som är en helt annan sak, då träder andra system i kraft. Men står man utanför arbetsmarknaden av eget val, då kan man påverka det valet, säger Oscar Sjöstedt.
(Niklas Svahn/TT)
Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.